Farmakovigilancija

Champix (varenicline) i psihijatrijske nuspojave

21.01.2008.

Champix (varenicline) je lijek za odvikavanje od pušenja, koji je u Europskoj uniji odobren centraliziranim postupkom. Europska agencija za lijekove (European Medicines Agency, EMEA) objavila je 14. prosinca 2007. na svojim web stranicama priopćenje za javnost u kojem navodi kako je pokrenuta izmjena informacija o lijeku kako bi se liječnici i pacijenti upozorili na prijavljene slučajeve razvoja depresije povezanih s primjenom lijeka Champix (varenicline) u odvikavanju od pušenja. Simptomi depresije u nekim slučajevima su se javljali u obliku suicidalnih misli i pokušaja samoubojstva.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode je u skladu s europskim preporukama zatražila od nositelja odobrenja u Republici Hrvatskoj (Pfizer Croatia d.o.o.), podnošenje izmjene u dokumentaciji o sigurnosti primjene lijeka (izmjena Sažetka opisa svojstava lijeka i Upute koja se prilaže lijeku).

Agencija za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske kontinuirano prati podatke o sigurnosti svih lijekova koji su u prometu pa tako i Champixa te će u slučaju novih podataka pravovremeno zatražiti i daljnje izmjene u informacijama o lijeku.

Priopćenje za javnost EMEA-e:
http://www.emea.europa.eu/pdfs/general/direct/pr/59551607en.pdf

Povratak