Farmakovigilancija

Izvješće Agencije za lijekove i medicinske proizvode i Europske agencije za lijekove o nuspojavama na pandemijsko cjepivo Focetria

28.12.2009.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo prikuplja i analizira nuspojave svih cjepiva. U razdoblju od početka cijepljenja cjepivom Focetria (od 27.11. do 28.12.2009.) zaprimljene su dvije prijave nuspojava. Riječ je o blagim i poznatim nuspojavama koje su navedene i u uputi o lijeku.

Tablični prikaz prijava (od 28.12.2009.) možete pogledati ovdje.

Tablični prikaz prijava (od 30.12.2009.) možete pogledati ovdje.

Europska agencija za lijekove (EMA), koja je centraliziranim postupkom za sve zemlje članice EU odobrila cjepivo Focetria, objavljuje od 3. prosinca 2009. godine na svojim internetskim stranicama tjedna izvješće o farmakovigilanciji pandemijske gripe.

Izvješća EMA-e obuhvaćaju najnovije informacije o širenju pandemijske gripe, o broju doza cjepiva i antivirotika distribuiranih ili primijenjenih u Europi, sažeto su prikazane nuspojave na cjepiva i antivirotike prijavljene EMA-i te ostale informacije o koristima i rizicima primjene cjepiva i antivirotika. Pod centralno odobrenim lijekovima za pandemijsku gripu u ovom se izvješću podrazumijevaju cjepiva Celvapan, Focetria i Pandemrix, te antivirotik Tamiflu.

Izvješća EMEA dostupna su pod sljedećim linkom:

http://www.emea.europa.eu/influenza/updates.html

Povratak