Farmakovigilancija

Pismo zdravstvenim radnicima o očekivanoj nestašici lijeka Apidra 100 jedinica/ml SoloStar otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici (inzulin glulizin)

30.11.2011.

Tvrtka sanofi-aventis Croatia d.o.o. u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputila je 30. studenog 2011. pismo zdravstvenim djelatnicima o očekivanoj nestašici lijeka Apidra 100 jedinica/ml SoloStar otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici (inzulin glulizin). Navedena nestašica nastala je zbog tehničkih problema na proizvodnom mjestu što je uzrokovalo privremeni prekid proizvodnje lijeka.

U Republici Hrvatskoj osigurane su količine Apidra SoloStara u svim bolnicama i regionalnim centrima za dijabetes za koje se očekuje da bi, uz postojeće zalihe lijeka u ljekarnama, trebale biti dostatne za opskrbu pacijenata do kraja ove godine. Moguća privremena nestašica lijeka očekuje se početkom 2012. godine te se početak ponovne opskrbe hrvatskog tržišta ovim lijekom očekuje najkasnije u ožujku 2012. godine.

Zbog očekivane nestašice, u bolesnika koji se liječe lijekom Apidra SoloStar bit će potrebno promijeniti terapiju. Liječnicima specijalistima koji propisuju terapiju upućeno je pismo kojim ih se informira o terapijskim mogućnostima promjene terapije, dok se liječnike obiteljske medicine i ljekarnike drugim pismom informira o potrebi da se bolesnike koji se liječe ovim lijekom uputi liječniku specijalistu koji je terapiju propisao.

O svim novim informacijama vezanim uz opskrbu tržišta RH lijekom Apidra SoloStara tvrtka sanofi-aventis Croatia d.o.o. i HALMED će pravovremeno obavijestiti javnost.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti svaku nuspojavu lijeka HALMED-u. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak