Farmakovigilancija

Povlačenje lijeka Nurofen Plus sa inozemnih tržišta nema utjecaja na sigurnost primjene lijekova naziva Nurofen koji se nalaze na hrvatskom tržištu

31.08.2011.

Na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva u pakovanju lijeka Nurofen Plus (ibuprofen, kodein) utvrđena je prisutnost dva druga lijeka: Seroquel XL 50 mg tablete proizvođača AstraZeneca Ltd i Neurontin 100 mg kapsule proizvođača Pfizer. Zbog navedene neispravnosti u kakvoći, lijek Nurofen Plus proizvođača Reckitt Benckiser Ltd povučen je s tržišta Ujedinjenog Kraljevstva. Iako zasad nema naznaka da je predmetnom neispravnošću zahvaćeno ijedno tržište izvan Ujedinjenog Kraljevstva, iz predostrožnosti, nositelj odobrenja Reckitt Benckiser Ltd je odlučio privremeno zaustaviti distribuciju lijeka i na ostalim tržištima.

Lijek Nurofen Plus (ibuprofen, kodein) nema odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj te nije dostupan na hrvatskom tržištu. Ako su hrvatski državljani za vrijeme boravka u inozemstvu kupili lijek Nurofen Plus potrebno ga je odnijeti u najbližu ljekarnu kako bi se prikladno zbrinuo.

Navedenom neispravnošću nisu zahvaćeni drugi lijekovi proizvođača Reckitt Benckiser koji sadrže ibuprofen i prisutni su na hrvatskom tržištu: Nurofen obložene tablete (ibuprofen), Nurofen Liquid kapsule (ibuprofen), Nurofen oralna suspenzija za djecu (ibuprofen) i Nurofen Cold and Flu filmom obložene tablete (ibuprofen, pseudoephedrin).

Povratak