Farmakovigilancija

Pismo zdravstvenim radnicima o normalizaciji opskrbe tržišta lijekom Apidra 100 jedinica/ml SoloStar otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici

27.01.2012.

Tvrtka sanofi-aventis Croatia d.o.o. je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputila pismo zdravstvenim radnicima kojim ih obavještava o normalizaciji opskrbe tržišta Republike Hrvatske lijekom Apidra 100 jedinica/ml SoloStar otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici (inzulin glulizin, rDNA tehnologija).

U rujnu i studenom 2011. godine tvrtka je informirala zdravstvene radnike o nestašici lijeka koja je nastala zbog tehničkih problema na proizvodnom mjestu, što je uzrokovalo privremeni prekid proizvodnje lijeka. Tvrtka Sanofi poduzela je niz mjera kako bi se navedeni problem otklonio, te kako bi se ubrzao proces ponovne normalizacije opskrbe tržišta lijekom.

Sve serije lijeka Apidra SoloStar koje se trenutno nalaze na tržištu RH sigurne su za primjenu. Ostali inzulini tvrtke Sanofi (Lantus) nisu bili zahvaćeni ovim problemom.

Normalizacija opskrbe u Hrvatskoj očekuje se najkasnije do 06. veljače 2012., kada bi Apidra SoloStar trebala biti dostupna u cijeloj RH.

Pismo liječnicima možete pronaći ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti svaku nuspojavu lijeka HALMED-u. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak