Farmakovigilancija

Europska agencija za lijekove započela procjenu lijekova za hitnu kontracepciju

24.01.2014.

Europska agencija za lijekove (EMA) započela je procjenu lijekova za hitnu kontracepciju kako bi se utvrdilo utječu li povišena tjelesna masa i povećani indeks tjelesne mase na smanjenu učinkovitost ovih lijekova u sprječavanju neplanirane trudnoće nakon nezaštićenog snošaja ili zatajenja kontracepcijske metode.

Lijekovi za hitnu kontracepciju zaustavljaju i/ili odgađaju ovulaciju. U Europskoj uniji dostupni su lijekovi za hitnu kontracepciju koji sadrže levonogestrel ili ulipristal acetat.
EMA će procijeniti utjecaj novih podataka koji ukazuju na to da bi povišena tjelesna masa mogla narušiti učinkovitost hitne kontracepcije. Razmotrit će se postoji li potreba za uvođenjem izmjena u informacije o lijekovima koji sadrže levonogestrel ili ulipristal acetat.

Dodatne informacije

Procjenom lijekova za hitnu kontracepciju bit će obuhvaćeni lijekovi odobreni na nacionalnoj razini koji sadrže progesteron levonogestrel, kao što su lijekovi Escapelle i Vikela. Osim toga, u procjenu je uključen i lijek ellaOne koji sadrži ulipristal acetat, a odobren je centraliziranim postupkom u Europskoj uniji od 2009. godine.

Lijekovi za hitnu kontracepciju koji sadrže levonogestrel mogu se koristiti do 72 sata nakon nezaštićenog snošaja ili zatajenja kontracepcijske metode, dok se lijekovi koji sadrže ulipristal acetat mogu koristiti do 120 sati nakon nezaštićenog snošaja ili zatajenja kontracepcijske metode.

Procjenu navedenih lijekova provest će Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) koje je nadležno za sva pitanja vezana uz lijekove za primjenu kod ljudi. Preporuka CHMP-a će biti proslijeđena Europskoj komisiji na donošenje pravno obvezujuće odluke.

Povratak