Farmakovigilancija

Pismo zdravstvenim radnicima o novom popisu kompatibilnih uređaja za određivanje razine glukoze u krvi kod pacijenata liječenih Extraneal otopinom za peritonejsku dijalizu (ikodekstrin)

09.04.2014.

Tvrtka Agmar d.o.o. je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputila pismo zdravstvenim radnicima o novom popisu kompatibilnih uređaja za određivanje razine glukoze u krvi kod pacijenata liječenih Extraneal otopinom za peritonejsku dijalizu (ikodekstrin). U pismu se navodi novi popis uređaja za određivanje razine glukoze u krvi koji se smiju koristiti kod ovih pacijenata, nastavno na prethodno upućena pisma liječnicima, o čemu je HALMED izvijestio na svojim internetskim stranicama u lipnju 2008., srpnju 2010. i kolovozu 2011. godine.

Extraneal (ikodekstrin 7,5 %) je otopina za peritonejsku dijalizu čija se djelatna tvar ikodekstrin metabolizira u maltozu. Na rezultate mjerenja uređaja i/ili test traka koji nisu specifični za glukozu može utjecati prisutnost maltoze i drugih šećera. Ova interferencija ima za posljedicu lažno povišena očitanja razine glukoze u krvi. Lažno povišena očitanja vrijednosti glukoze kod primjene testova koji nisu specifični za glukozu mogu prikriti stvarnu hipoglikemiju ili dovesti do pogrešne dijagnoze hiperglikemije. Zbog navedenog se za određivanje razine glukoze u krvi kod pacijenata na terapiji Extraneal otopinom za peritonejsku dijalizu smiju koristiti samo za glukozu specifični uređaji i test trake.

Pismo zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

U HALMED-u nije do sada zaprimljena niti jedna prijava lažno povišenih očitanja razine glukoze u krvi kod pacijenata na terapiji Extraneal otopinom za peritonejsku dijalizu.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, putem obrasca ili on-line aplikacije, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak