Farmakovigilancija

Novosti s PRAC-a – ožujak 2015.

13.03.2015.

PRAC preporučio ograničenje primjene kodeina u liječenju prehlade i kašlja u djece

PRAC je završio ocjenu sigurnosti primjene lijekova koji sadrže kodein u liječenju prehlade i kašlja u djece. Preporučen je niz mjera, uključujući ograničenje primjene ovih lijekova, kako bi se umanjio rizik od ozbiljnih nuspojava, uključujući rizik od problema s disanjem.

Ova ocjena uslijedila je nakon prethodne ocjene sigurnosti primjene kodeina u liječenju boli u djece. Ograničenja koja PRAC sada preporuča za primjenu kodeina u liječenju prehlade i kašlja u djece u velikoj su mjeri u skladu su s ranije preporučenim ograničenjima za primjenu kodeina u liječenju boli.

Više informacija dostupno je na stranicama HALMED-a, odnosno ovdje.

PRAC preporučio dodatne mjere kako bi se umanjio poznati rizik od osteonekroze čeljusti povezan s lijekom iz skupine bisfosfonata

PRAC je proveo periodičnu ocjenu lijeka iz skupine bisfosfonata za kojeg je od ranije poznato da nosi rizik od osteonekroze čeljusti, Aclasta (zoledronatna kiselina). PRAC je zaključio da je rizik od osteonekroze čeljusti povezan s ovim lijekom i dalje vrlo nizak, ali je preporučio mjere, uključujući uvrštavanje novih podataka u informacije o lijeku, kao i uvođenje kartice za bolesnike, kako bi se umanjio ovaj poznati rizik.

PRAC će razmotriti slične mjere za ostale bisfosfonate koji su namijenjeni za intravensku primjenu, a koji se koriste u liječenju osteoporoze i za sprečavanje koštanih komplikacija kod karcinoma, te za denosumab, lijek koji je također povezan s rizikom od osteonekroze čeljusti. Nove mjere bit će razmotrene tijekom tekućih i budućih periodičnih ocjena ovih lijekova, što se planira tijekom 2015. i 2016. godine.

Više informacija o sjednici PRAC-a iz ožujka 2015. godine možete pročitati ovdje.

Povratak