Farmakovigilancija

Pismo zdravstvenim radnicima o novom načinu distribucije edukacijskih materijala s ciljem minimizacije rizika od postinjekcijskog sindroma povezanog s lijekom ZypAdhera (olanzapin prašak i otapalo za suspenziju za injekciju s produljenim oslobađanjem)

01.09.2015.

Eli Lilly Hrvatska d.o.o. je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputio pismo zdravstvenim radnicima o novom načinu distribucije edukacijskih materijala s ciljem minimizacije rizika od postinjekcijskog sindroma povezanog s primjenom lijeka ZypAdhera (olanzapin prašak i otapalo za suspenziju za injekciju s produljenim oslobađanjem).

Sažetak

  • Postinjekcijski sindrom prvenstveno je karakteriziran znakovima i simptomima sedacije i/ili delirija koji odgovaraju onima kod predoziranja olanzapinom. Ovaj sindrom se ne odnosi na niti jedan drugi farmaceutski oblik olanzapina.
  • Liječnici obiteljske medicine koji planiraju primjenjivati lijek prethodno moraju proći obveznu edukaciju. Edukaciju je moguće osigurati:
    • posjetom internetskim stranicama www.sigurnaprimjena.hr na kojima se nalaze odgovarajući edukacijski materijali ili
    • kontaktiranjem tvrtke Eli Lilly Hrvatska d.o.o. na besplatan broj 0800 202 022 radi dogovora o edukaciji. Liječnici se na ovaj broj mogu obratiti i u slučaju bilo kakvih pitanja ili potrebe za dodatnim informacijama.

Podsjetnik na način primjene lijeka ZypAdhera

Lijek ZypAdhera je namijenjen isključivo za intramuskularnu primjenu i ne smije se davati intravenski niti supkutano. ZypAdhera se smije davati samo u obliku duboke glutealne intramuskularne injekcije i to od strane zdravstvenog radnika obučenog u korištenju odgovarajućih tehnika davanja injekcija i na mjestima gdje postoji mogućnost promatranja bolesnika nakon injekcije i gdje je moguće osigurati primjerenu medicinsku skrb u slučaju predoziranja. Bolesnike je potrebno upozoriti o mogućem riziku razvoja postinjekcijskog sindroma i potrebi da budu opservirani u zdravstvenoj ustanovi kroz tri sata svaki put nakon davanja ZypAdhere. Bolesnicima se mora savjetovati da tijekom ostatka dana nakon primljene injekcije ZypAdhere obrate pozornost na znakove i simptome predoziranja olanzapinom koji mogu biti posljedica postinjekcijskog sindroma, da budu u mogućnosti potražiti pomoć u slučaju potrebe i da ne upravljaju vozilima ili strojevima.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Na vrh stranicePovratak