Farmakovigilancija

Nove mjere za sprječavanje primjene valproata u trudnoći

26.03.2018.

Koordinacijska grupa za postupak međusobnog priznavanja i decentralizirani postupak za humane lijekove (CMDh) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) potvrdila je nove mjere s ciljem sprečavanja izlaganja nerođenog djeteta lijekovima koji sadrže valproat s obzirom na to da su izložena djeca pod povećanim rizikom od razvoja urođenih anomalija i poteškoća u razvoju.

Lijekovi koji sadrže valproat primjenjuju se u liječenju epilepsije i bipolarnog poremećaja. U nekim državama članicama EU-a valproat je odobren i za sprječavanje migrene. Nove mjere uključuju zabranu primjene ovih lijekova u trudnoći za liječenje migrene i bipolarnog poremećaja te zabranu primjene u trudnoći za liječenje epilepsije osim ako druga učinkovita metoda liječenja nije dostupna.

Dodatno, ovi lijekovi se ne smiju primjenjivati u djevojaka i žena generativne dobi osim ako su ispunjeni uvjeti programa prevencije trudnoće. Program prevencije trudnoće napravljen je kako bi se osiguralo da su bolesnice potpuno svjesne rizika povezanog uz primjenu valproata i važnosti sprječavanja trudnoće tijekom liječenja.

Vizualni podsjetnik o rizicima primjene valproata u trudnoći (u obliku posebno označenog teksta) bit će uvršten na vanjsko pakiranje lijekova, dok će upozorenja biti uvrštena u Kartice za bolesnika pričvršćene na vanjsko pakiranje lijekova i distribuirane prilikom svakog izdavanjem ovih lijekova.

CMDh je potvrdio ocjenu koju je provelo Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri EMA-i i zaključak kako unatoč prethodno provedenim mjerama, bolesnice još uvijek ne zaprimaju pravodobno odgovarajuće informacije. Ove nove mjere stoga pojačavaju prethodno provedene restrikcije primjene valproata i zahtjeve za informiranje bolesnica o riziku.

Nositelji odobrenja za stavljanje lijekova u promet koji sadrže valproat morat će provesti dodatne studije radi utvrđivanja prirode i težine ovih rizika, dugotrajnih posljedica iz pogođenih trudnoća i radi praćenja primjene valproata.

Mišljenje CMDh-a je proslijeđeno Europskoj komisiji radi usvajanja pravno obvezujuće odluke za sve zemlje članice EU-a.

Informacije za bolesnike i zdravstvene radnike

  • Lijekovi koji sadrže valproat se primjenjuju u liječenju epilepsije i bipolarnog poremećaja, a u nekim državama članicama EU-a i za sprječavanje migrene. Poznato je da valproat ako se uzima u trudnoći može u djece uzrokovati urođene anomalije i poteškoće u razvoju.
  • Iako su prethodno poduzete mjere kako bi se bolesnice bolje informirale o rizicima i spriječila primjena valproata u djevojaka i žena osim u slučaju nepostojanja druge opcije, dokazi upućuju na to da ove informacije ne dopiru do bolesnica.
  • Lijekovi koji sadrže valproat su sada kontraindicirani, odnosno ne smiju se koristiti u djevojaka i žena koje mogu zatrudnjeti, osim ako uvjeti posebnog programa prevencije trudnoće nisu ispunjeni. Ovi uvjeti uključuju:
    • ocjenu potencijalne mogućnosti da bolesnica, korisnica lijeka ostane trudna
    • provođenje testa na trudnoću prije početka liječenja i tijekom liječenja po potrebi
    • savjetovanje o rizicima primjene valproata i potrebi korištenja učinkovite metode kontracepcije tijekom liječenja
    • godišnju procjenu liječenja od strane specijalista
    • ispunjavanje novog specifičnog obrasca procjene rizika koji propisivač zajedno s bolesnicom treba proći u sklopu godišnje procjene kako bi se potvrdilo da su sve potrebne informacije pružene i shvaćene.
  • Liječenje valproatom ne treba započinjati, osim ako druge opcije liječenja nisu dostupne, ni u pre-pubertetskih djevojčica
  • Valproat je kontraindiciran u trudnoći te druge opcije liječenja trebaju biti razmotrene u žena koje planiraju trudnoću, uključujući savjetovanje sa specijalistom. Međutim, postoji mali broj žena s epilepsijom za koje ne postoje druge opcije liječenja te kojima stoga treba biti pruženi odgovarajuća podrška i savjetovanje
  • Bit će izmijenjene informacije o lijeku (sažetak opisa svojstava lijeka za zdravstvene radnike i uputa o lijeku za bolesnike) kako bi se u njih uvrstili ovi novi uvjeti primjene, kao i pakiranje lijeka što će uključiti uvrštavanje vizualnog upozorenja u obliku posebno označenog teksta koji može biti popraćen drugim elementima, poput simbola. Odgovarajuće detalje vizualnog upozorenja odobrit će tijela nadležna za lijekove u pojedinim zemljama članicama u skladu s nacionalnim specifičnostima.
  • Edukacijski materijali u obliku vodiča za bolesnike i zdravstvene radnike će također biti izmijenjeni. Dodatno, na vanjskom pakiranju lijeka bit će pričvršćena Kartica za bolesnika kroz čiji će sadržaj ljekarnici prilikom izdavanja lijeka proći zajedno s bolesnicima.
  • Izrazito je važno da bolesnici rasprave bilo kakvu zabrinutost oko njihovog liječenja sa zdravstvenim radnikom. Djevojke i žene kojima je propisan valproat ne smiju prekinuti primjenu lijeka bez prethodne konzultacije sa svojim liječnikom radi opasnosti od neželjenih posljedica po njih ili nerođeno dijete.
  • Zdravstveni radnici će zaprimiti dodatne informacije tijekom postupka provedbe navedenih preporuka.

Nositelji odobrenja za stavljanje lijekova u promet koji sadrže valproat će morati provesti dodatne studije radi utvrđivanja prirode i težine ovih rizika, dugotrajnih posljedica iz pogođenih trudnoća i radi praćenja primjene valproata. One će uključivati ankete zdravstvenih radnika i bolesnika kako bi se ocijenili doseg i učinkovitost novih mjera. Nadalje, podaci iz postojećih registara će se upotrijebiti za daljnju karakterizaciju urođenih anomalija poznatih kao fetalni antikonvulzivni sindrom u djece čije su majke uzimale valproat tijekom trudnoće i njihovu usporedbu s drugim lijekovima za liječenje epilepsije. Također, provest će se retrospektivna opservacijska studija kako bi se ocijenila povezanost između izloženosti muškaraca valprotu i rizika od razvoja urođenih anomalija i poteškoća u razvoju, uključujući autizma u djece te opservacijska studija radi identificiranja i ocjene najboljeg načina prestanka primjene valproata i promjene terapije.

Dodatno, svi nositelji odobrenja za stavljanje lijekova u promet koji sadrže valproat moraju imati plan upravljanja rizicima koji opisuje detalje poduzetih mjera kako bi se osigurala sigurna primjena lijekova.

Temelj za preporuke

Navedene mjere temelje se na ocjeni dostupne znanstvene literature, uključujući studije o načinu primjene lijekova te kliničkih i laboratorijskih dokaza o učinku ovih lijekova. Tijekom ocjene PRAC je također konzultirao velik broj zdravstvenih radnika i bolesnika, uključujući žene, korisnice lijekova i njihovu djecu koja su pogođena učincima primjene valproata tijekom trudnoće, uzeo je u obzir pismene intervencije, održao sastanke sa stručnjacima, kao i sa svim sudionicima procesa liječenja (zdravstvenim radnicima, udrugama bolesnika, bolesnicima i njihovim obiteljima) te održao javnu raspravu.

Više o lijeku

Lijekovi koji sadrže valproat se primjenjuju u liječenju epilepsije i bipolarnog poremećaja. U nekim državama članicama EU-a valproat je odobren i za sprječavanje migrene.

Djelatna tvar ovih lijekova može biti: valproatna kiselina, magnezijev valproat, natrijev valproat, valproat seminatrij ili valpromid.

Valproat i povezane djelatne tvari odobreni su u svim državama članicama EU-a, Norveškoj i Islandu putem nacionalnih postupaka pod različitim nazivima, uključujući: Absenor, Convival Chrono, Convulex, Delepsine, Depakin, Depakine, Depakote, Depamag, Depamide, Deprakine, Diplexil, Dipromal, Epilim, Episenta, Epival, Ergenyl, Espa-Valept, Hexaquin, Kentlim, Leptilan, Micropakine L.P., Orfiril, Petilin, Valepil, Valhel PR, Valpal, Valpro i Valprolek.

Više o postupku

Ocjena valproata započela je 9. ožujka 2017. godine na zahtjev Francuske prema članku 31. Direktive 2001/83/EZ.

Ocjenu je proveo PRAC, povjerenstvo odgovorno za ocjenu sigurnosnih pitanja povezanih s lijekovima koji se primjenjuju u ljudi, koje je usvojilo niz preporuka. Preporuke PRAC-a proslijeđene su Koordinacijskoj grupi za postupak međusobnog priznavanja i decentralizirani postupak za humane lijekove (CMDh), koja je usvojila konačno mišljenje. CMDh je tijelo koje predstavlja zemlje članice EU-a, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, a koje je odgovorno za osiguravanje harmoniziranih sigurnosnih standarda za lijekove odobrene nacionalnim postupcima diljem EU-a.

Mišljenje CMDh-a bit će proslijeđeno Europskoj komisiji radi usvajanja pravno obvezujuće odluke za sve zemlje članice EU-a.

Na vrh stranicePovratak