Novosti i edukacije

HALMED, HZJZ i HFD provode kampanju povodom Europskog tjedna cijepljenja

24.04.2019.

Svake godine Svjetska zdravstvena organizacija obilježava Europski tjedan cijepljenja kako bi promicala cijepljenje kao ključnu metodu sprječavanja bolesti i očuvanja života. Ovogodišnji Europski tjedan cijepljenja (European Immunization Week, EIW) provodi se od 24. do 30. travnja 2019. godine s ciljem osvještavanja o dobrobitima cijepljenja za ljudsko zdravlje te odavanju priznanja herojima cijepljenja koji pridonose zaštiti ljudskih života i promicanju cijepljenja. Ovu javnozdravstvenu inicijativu u Hrvatskoj podržavaju Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatskim farmaceutskim društvom (HFD) informirajući i educirajući javnost putem društvenih medija o dobrobitima i važnosti cijepljenja.

Ovogodišnjom kampanjom ponovno se podsjeća da je cijepljenje osnovno pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas za zaštitu javnoga zdravlja, uz slogan "Spriječi. Zaštiti. Cijepi." ("Prevent. Protect. Immunize.").

Ravnatelj HALMED-a prof. Siniša Tomić istaknuo je da "sva cjepiva koja su dostupna u Hrvatskoj imaju pozitivan sigurnosni profil te su dobrobiti cijepljenja za zdravlje neusporedivo veće od rizika nastanka nuspojava". Ravnatelj HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med., izjavio je kako "svi zajednički trebamo raditi na širenju znanja o dobrobitima cijepljenja kao najučinkovitijoj javnozdravstvenoj intervenciji ikada!"

HALMED kontinuirano naglašava kako su cjepiva danas opsežno i vrlo strogo regulirana i kontrolirana, čime se osigurava najviša razina zaštite zdravlja pacijenata i javnog zdravlja. Kao jedna od najučinkovitijih i najuspješnijih javnozdravstvenih mjera, cijepljenje je spasilo te nastavlja spašavati više ljudskih života no bilo koja druga medicinska intervencija u povijesti. Informacije o cjepivima u Republici Hrvatskoj pacijenti i zdravstveni radnici mogu pronaći na internetskoj stranici HALMED-a.

Paralelno s ostalim regionalnim inicijativama i Svjetskim tjednom cijepljenja (World Immunization Week), Europskim tjednom cijepljenja iskoristit će se jedinstvena prigoda da se oda priznanje svim herojima cijepljenja: pojedincima koji na mnoge načine pridonose očuvanju ljudskih života cijepljenjem, uključujući znanstvenike i istraživače, kreatore zdravstvenih politika koji vode računa o tome da svako dijete ima jednaku dostupnost cjepivima, zdravstvenim stručnjacima koji cijepe ili promiču cijepljenje, roditeljima koji odabiru cijepljenje kao metodu zaštite zdravlja svoje djece, kao i sve one koji traže i dijele pouzdane, na znanosti utemeljene informacije o cjepivima.

Na formalnom sastanku ministara zdravstva Vijeća EU za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i potrošačka pitanja (EPSCO) koji se održavao u Bruxellesu krajem 2018. godine, državni tajnik Ministarstva zdravstva RH Tomislav Dulibić izjavio je uime Ministarstva zdravstva: "Hrvatska je podržala usvajanje Preporuka Vijeća Europe o pojačanoj suradnji u borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Vezano uz raspravu o rješavanju pitanja nesklonosti prema cijepljenju na razini EU-a i nacionalnoj razini, kao i o izazovima i mogućnostima postizanja visokog stupnja procijepljenosti i prepoznavanja dobrobiti koje proizlaze iz digitalizacije zdravstvenog sustava vezano uz cjepiva i stanje procijepljenosti, ističemo važnost pravovremenog cijepljenja i procijepljenosti stanovništva. Posebno naglašavamo potrebu educiranja javnozdravstvenih institucija, zdravstvenih djelatnika i javnosti, a naročito ulogu medija u prenošenju pouzdanih informacija o cjepivima i cijepljenju te stvaranju pozitivnog ozračja u vezi cijepljenja. Izražavamo podršku inicijativi Europske komisije za praćenje dezinformacija o cijepljenju putem interneta te izgradnju mehanizama kojima će se omogućiti razmjena informacija temeljenih na konkretnim podacima.”

Kampanju koju HALMED, HZJZ i HFD provode putem društvenih medija povodom Europskog tjedna cijepljenja možete pratiti ovdje.

Tko su heroji cijepljenja?

  • Kreatori zdravstvenih politika daju doprinos zdravstvenom, obrazovnom i socijalnom sustavu kako bi osigurali jednaku dostupnost cjepivima.
  • Zdravstveni stručnjaci (liječnici, ljekarnici, medicinske sestre, farmaceutski tehničari i dr.) građanima predstavljaju pouzdan izvor stručnih informacija o cijepljenju i cjepivima te pridonose podizanju svijesti kako cjepiva spašavaju ljudske živote.
  • Svaki roditelj koji odluči cijepiti svoje dijete ima ključnu, životno važnu ulogu u zaštiti svoje djece i bližnjih, kao i svih nas u zajednici.
  • Istraživači cjepiva spasili su milijune ljudskih života otkrićem i razvojem sigurnih i djelotvornih cjepiva. Daljnja istraživanja i inovacije uvelike će proširiti opseg ove zaštite od niza bolesti u budućnosti.
  • Dijeljenjem činjenica i informacija utemeljenih na znanosti i dokazima, svatko od nas može dati važan doprinos podizanju svijesti o važnosti cijepljenja kao očuvanja zdravlja i života!
  • Osiguravanjem da svako dijete dobije potrebno cjepivo, zajednički možemo stvoriti budućnost bez zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem!

Podijelimo važne činjenice sa svojim bližnjima!

  • Cijepljenje sprječava nastanak određene bolesti, daje doprinos očuvanju života i predstavlja snažan temelj za cjeloživotno zdravlje i blagostanje.
  • Cijepljenje protiv zaraznih bolesti ne štiti samo cijepljenu osobu nego i njene bližnje (tzv. kolektivni imunitet ili herd immunity)
  • Zahvaljujući cijepljenju, incidencija oboljenja od dječje paralize smanjena je za 99%. Zajednički možemo stati na kraj polio virusu!
  • Cijepljenje protiv humanog papilomavirusa (HPV) može spriječiti čak 90% slučajeva raka vrata maternice, a ukupno štiti od čak šest vrsta karcinoma uzrokovanih HPV virusom.
  • Cjepivo protiv HPV-a uz redovne ginekološke preglede je najučinkovitija metoda za sprječavanje raka vrata maternice!
  • Ospice su jedna od najzaraznijih bolesti na svijetu. Necijepljena mala djeca imaju najveći rizik za obolijevanje od ospica i njihove komplikacije, uključujući smrt.
  • Rubeola u trudnica može uzrokovati smrt bebe ili izazvati određene kongenitalne malformacije. Cijepljenje protiv rubeole tijekom djetinjstva štiti osobu tijekom života.
  • Cjepivo protiv hepatitisa B ima 95% učinkovitost protiv infekcija i nastanka kroničnog oboljenja jetre i raka jetre uzrokovanog virusom hepatitisa B.
  • Kombinirana cjepiva, kao DTP cjepivo (difterija, tetanus, pertusis), smanjuju broj potrebnih kliničkih posjeta i injekcija, smanjujući moguću nelagodu kod djece.

Izvješće o provedenoj kampanji

Izvješće o provedenoj kampanji dostupno je ovdje.

Fotogalerija

HALMED, HZJZ i HFD provode kampanju povodom Europskog tjedna cijepljenja
Na vrh stranicePovratak