Novosti i edukacije

Neselektivni nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR) - ažurirani podaci preispitivanja sigurnosnog profila NSAR Europske agencije za lijekove (EMEA)

26.09.2006.

Europska Agencija za lijekove (EMEA) je godinu dana nakon objavljivanja rezultata preispitivanja sigurnosnog profila NSAR (vidi i Neselektivni nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR)) odlučila ponoviti reviziju u smislu ponovne analize kardiovaskularnih rizika NSAR, posebno u slučaju kronične terapije ovim lijekovima, zbog novih podataka i analiza koji su nedavno postali dostupni.

Znanstveno povjerenstvo Europske agencije za lijekove - Povjerenstvo za humane lijekove (Committee for Medicinal Products for Human Use, CHMP) počelo je s revizijom ovih podataka, te će svoje znanstveno mišljenje o kardiovaskularnoj sigurnosti NSAR dati na svojoj sljedećoj sjednici koja će se održati od 16. do 19. listopada 2006.

Aktualne preporuke za propisivanje i uzimanje NSAR i dalje su da:

  • Bolesnici i propisivači trebaju nastaviti s uzimanjem NSAR po dosadašnjim važećim preporukama
  • Potrebno je propisati i uzimati najmanju učinkovitu dozu za najkraće moguće vrijeme terapije koji kontroliraju simptome bolesti
  • Liječnici trebaju nastaviti s propisivanjem NSAR na temelju cjelokupnog sigurnosnog profila lijeka navedenih u Sažetku opisa svojstva lijeka uz ocjenu individualnog rizika svakog pojedinog bolesnika kao što je to bilo i do sada
  • Bolesnici koji imaju dodatnih pitanja u vezi svoje terapije NSAR-om trebaju se obratiti svojim liječnicima
Povratak