Novosti i edukacije

Poremećaji homeostaze glukoze pri primjeni fluorokinolona

14.03.2006.

Budući su fluorokinoloni široko upotrebljavani antimikrobni lijekovi, želimo podsjetiti zdravstvene radnike na moguće poremećaje homeostaze glukoze pri njihovoj primjeni. Iako je u literaturi najviše slučajeva opisano za gatifloksacin, koji se ne nalazi u prometu u Republici Hrvatskoj, potrebno je naglasiti da su nuspojave u vidu disglikemije, iako rijetko, zabilježene i u drugih fluorokinolona. Radi se prvenstveno o slučajevima teške hipo-, a u nekim slučajevima i hiperglikemije.

Potrebno je napomenuti da je učestalost i težina nuspojava pojedinih lijekova iz skupine fluorokinolona različita, te da se na temelju spoznaja o nuspojavama jednog lijeka iz skupine, ne može odmah izvesti zaključak o učinku razreda.

Točan mehanizam nastanka hipoglikemije nije poznat, ali se pretpostavlja da nastupa kao rezultat blokiranja adenozin 5'-trifosfat-osjetljivih kalijevih kanala u ß-stanicama gušterače. Budući ciprofloksacin inhibira citokrom P450 3A4 koji je odgovoran za metabolizam većine oralnih antidijabetika, moguće je da je uzrok hipoglikemije metabolička interakcija. Mogući mehanizam nastanka hiperglikemije nije razjašnjen.

Poseban oprez kod propisivanja fluorokinolona potreban je u bolesnika sa sljedećim faktorima rizika:

  • starija dob
  • dijabetes mellitus tip 2
  • terapija oralnim antidijabeticima (posebice derivatima sulfonilureje poput glibenklamida)
  • renalna insuficijencija

Svaku sumnju na pojavu gore opisanih nuspojava potrebno je prijaviti Agenciji za lijekove i medicinske proizvode!

Povratak