Novosti i edukacije

Međunarodna konferencija "Zakonodavstvo o lijekovima, hrvatski put ka članstvu u EU"

30.03.2007.

Međunarodna konferencija naziva "Zakonodavstvo o lijekovima, hrvatski put ka članstvu u EU", u organizaciji Europske agencije za lijekove (European Medicines Agency, EMEA), održat će se u Hotelu Le Méridien Lav u Splitu, 2 i 3. travnja 2007., s početkom u 9.30 sati.

Konferenciji će prisustvovati predstavnici državne uprave, javnog sektora i farmaceutske industrije iz zemalja članica EU, Republike Hrvatske i Turske.

Očekuje se dolazak istaknutih predstavnika iz hrvatskih i europskih tijela nadležnih za lijekove među kojima bismo posebno istaknuli:

  • doc. dr. sc. Nevena Ljubičića, ministra zdravstva i socijalne skrbi
  • doc. dr. sc. Sinišu Tomića, ravnatelja Agencije za lijekove i medicinske proizvode
  • gospodina Thomasa Lönngrena, direktora Europske agencije za lijekove
  • gospođu Friederike Wünschmann, predstavnicu Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj
  • dipl. ing. Zvonimira Puljića, gradonačelnika Splita
  • predstavnike Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodnoga gospodarstva
  • predstavnike Hrvatskog veterinarskog instituta

Konferenciju se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske

Suorganizatori konferencije jesu Agencija za lijekove i medicinske proizvode RH, Hrvatski veterinarski institut, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Cilj konferencije je uspostaviti dijalog između svih strana koje se bave regulatornim pitanjima za humane i veterinarske lijekove, jačanje njihove suradnje u razdoblju do pristupa EU te informiranje svih onih kojih se tiče regulativa za lijekove glede njihovih obveza u pretpristupnom i poslijepristupnom razdoblju.

Konferencija se održava u sklopu višenamjenskog programa pomoći Europske agencije za lijekove koji je odobren od strane Europske komisije u lipnju 2006. godine. Dio je i pretpristupne strategije usklađivanja zakonodavstva Hrvatske i Turske s područja lijekova za humanu i veterinarsku primjenu s europskim zakonodavstvom.

Program, osim konferencija koje će se u 2007. godini održati u Hrvatskoj, Turskoj i Velikoj Britaniji, uključuje edukaciju i sudjelovanje predstavnika regulatornih tijela iz Republike Hrvatske i Turske s područja lijekova u radu stručnih tijela Europske agencije za lijekove.

Europska agencija za lijekove (EMEA) je središnje regulatorno tijelo osnovano 1995. godine u Londonu čija je zadaća ocjena i registracija posebnih skupina lijekova za humanu i veterinarsku primjenu. Svoje aktivnosti provodi na način da koordinira stručnjake s područja lijekova za humanu i veterinarsku primjenu iz regulatornih tijela zemalja članica EU i EEA koji aktivno sudjeluju u radu njenih stručnih i znanstvenih tijela.

Povratak