Novosti i edukacije

Ministar Ljubičić otvorio Simpozij o Hrvatskoj farmakopeji

26.04.2007.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi doc.dr.sc. Neven Ljubičić svečano je otvorio Simpozij o Hrvatskoj farmakopeji koji je u Rijeci, 25. travnja okupio više od 210 sudionika, uglavnom ljekarnika te predstavnika farmaceutske industrije i regulatornih tijela.

Na Simpoziju je javno predstavljena Hrvatska farmakopeja, prva nakon osamostaljenja države, propis i priručnik kojim se utvrđuju zahtjevi kakvoće, način izrade i postupci za provjeru kakvoće lijekova i medicinskih proizvoda u Hrvatskoj.

Hrvatsku farmakopeju je na prijedlog Agencije za lijekove i medicinske proizvode donio ministar zdravstva i socijalne skrbi, 19. travnja 2007. godine. Agencija je Hrvatsku farmakopeju dopunila komentarima i pripremila za primjenu u obliku knjige koja je upravo izašla iz tiska, a čiji je nakladnik Hrvatsko farmaceutsko društvo.

Hrvatska farmakopeja implementira Europsku farmakopeju kao dio pravne stečevine Europske unije s kojom se usklađujemo te ispunjava obveze koje je Hrvatska preuzela potpisivanjem Konvencije Vijeća Europe.

Pokrovitelj skupa, ministar Ljubičić istaknuo je važnu ulogu i dužnost ljekarnika i farmaceuta u prijavljivanju nuspojava te izrazio zadovoljstvo šezdeset postotnim porastom spontanih prijava nuspojava u protekloj godini. Ovom prigodom ministar je trima ljekarnicama koje su u 2006. g. prijavile najviše nuspojava uručio nagrade - grafike s ljekarničkim motivima, rad akademskog slikara Velimira Trnskog.

Fotogalerija

Ministar Ljubičić otvorio Simpozij o Hrvatskoj farmakopeji
Povratak