Novosti i edukacije

U Rijeci počeo Godišnji sastanak zemalja članica Konvencije o Europskoj farmakopeji

23.04.2007.

U Rijeci, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, danas je počeo Godišnji sastanak predstavnika zemalja potpisnica Konvencije o Europskoj farmakopeji.

Hrvatska je prvi put domaćin ovog dvodnevnog sastanka koji je ranijih godina održan u Bonnu, Helsinkiju, Kopenhangenu, a 2008. će se održati u Dublinu.

Na sastanku se raspravlja o međunarodnoj suradnji na polju usklađivanja normi za kakvoću lijekova.

U radu sastanka sudjeluju delegati iz Češke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Danske, Finske, Njemačke, Francuske, Grčke, Litve, Latvije, Portugala, Mađarske, Makedonije, Norveške, Rumunjske, Slovenije, Švedske, Švicarske, Turske i Velike Britanije te dužnosnici Europskog ravnateljstva za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb iz Strasbourga na čelu s ravnateljicom, dr. Agnes Artiges.

Konvencija o Europskoj farmakopeji datira iz 1964. godine i do danas ju je ratificiralo 36 zemalja, među kojima i Hrvatska. Konvencija obavezuje zemlje potpisnice da na svom teritoriju implementiraju Europsku farmakopeju koja predstavlja zbirku normi za utvrđivanje kakvoće, načina proizvodnje i postupaka ispitivanja supstancija koje se koriste u proizvodnji lijekova.

Ovim sastankom započela je cjelotjedna manifestacija naziva "Farmakopejski dani" koju je u ime ministra zdravstva i socijalne skrbi, kao pokrovitelja skupa, otvorio ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode, doc. Siniša Tomić. U sklopu manifestacije održat će se u srijedu, 25. travnja, Simpozij o Hrvatskoj farmakopeji, a građani mogu posjetiti i izložbe s farmakopejskim temama koje su postavljene u atriju muzeja do petka, 27. travnja.

Fotogalerija

U Rijeci počeo Godišnji sastanak zemalja članica Konvencije o Europskoj farmakopeji
Povratak