Novosti i edukacije

Penicilin-priopćenje za javnost

28.10.2008.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode je 29. kolovoza 2008. godine, na zahtjev nositelja odobrenja Pliva Hrvatska d.o.o., ukinula odobrenje za lijek CRYSTACILLIN (djelatna tvar bezylpenicillinum). U zahtjevu Pliva navodi da se lijek više neće proizvoditi.

Lijek spada u skupinu lijekova za liječenje sustavnih infekcija te se koristi za liječenje infekcija uzrokovanih mikroorganizmima osjetljivim na benzilpenicilin (npr. infekcije gornjih dišnih putova, pneumonija, te infekcije kože i mekih tkiva).

Od datuma ukidanja odobrenja ovog lijeka Agencija je, na temelju odobrenja Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, u više navrata izdavala suglasnost za uvoz i stavljanje lijeka u promet. Agencija je provjerila da je lijek koji se uvozi na hrvatsko tržište proizveden u zemlji Europske unije (Njemačka) te da je odgovarajuće kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti.

Dana 27. listopada 2008. godine Agencija za lijekove i medicinske proizvode je od veledrogerije zaprimila novi zahtjev za uvoz lijeka djelatne tvari benzilpenicilin. Istog dana Agencija je, na temelju odobrenja Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, dala suglasnost za uvoz predmetnog lijeka. Agencija je odobrila uvoz 18 000 pakovanja lijeka (svako pakovanje se sastoji od 10 bočica).

Povratak