Novosti i edukacije

Podaci o sigurnosti primjene lijekova s djelatnom tvari cefepim

18.06.2009.

Američka agencija za hranu i lijekove (U.S. Food and Drug Administration, FDA) izvijestila je o završetku postupka procjene mogućeg povećanog rizika od veće smrtnosti kod primjene cefepima. Zaključeno je kako nema podataka koji bi ukazivali na veću smrtnost pacijenata liječenih cefepimom u usporedbi s drugim sličnim lijekovima. Cefepim ostaje prikladna terapija za primjenu u odobrenim indikacijama.

Cefepim je cefalosporinski antibiotik širokog spektra koji se primjenjuje intravenski ili intramuskularno u bolničkom liječenju kao rezervni antibiotik (upotrebljava se kada drugi antibiotici ne mogu biti primijenjeni ili nisu djelotvorni). U Republici Hrvatskoj s djelatnom tvari cefepim odobren je lijek Maxipime, nositelja odobrenja PharmaSwiss d.o.o.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode do sada nije zaprimila niti jednu prijavu nuspojave na djelatnu tvar cefepim zabilježenu u Republici Hrvatskoj. Agencija će nastaviti pratiti informacije vezane za sigurnost primjene djelatne tvari cefepim.

Priopćenje FDA-a možete pogledati pod sljedećim linkom:
http://www.fda.gov/Safety/MedWatch/SafetyInformation/SafetyAlertsforHumanMedicalProducts/ucm167427.htm

Obavijest Agencije za lijekove i medicinske proizvode o sigurnosti primjene lijekova s djelatnom tvari cefipim iz studenoga 2007. godine možete naći pod sljedećim linkom:
http://www.halmed.hr/Novosti-i-edukacije/Novosti/2007/Podaci-o-sigurnosti-primjene-lijekova-s-djelatnom-tvari-cefepim/149/

Povratak