Novosti i edukacije

Prijava nuspojava - zdravstveni radnici i pacijenti

26.02.2010.

Novi obrasci za prijavu nuspojava na lijekove i cjepiva dostupni su na internetskim stranicama Agencije za lijekove i medicinske proizvode u dijelu Obrasci.

Uz nove obrasce za prijavu nuspojava na lijekove i cjepiva namijenjene zdravstvenim radnicima nalazi se, sukladno Pravilniku o farmakovigilanciji (NN 125/09) i obrazac namijenjen pacijentima pomoću kojeg pacijenti mogu nuspojavu na lijek koju su zamijetili osobno prijaviti Agenciji.

opširnije

Povlačenje jedne serije medicinskog proizvoda OneTouch GlucoTouch test trake za mjerenje koncentracije glukoze u krvi

22.02.2010.

Nositelj upisa u očevidnik medicinskog proizvoda za Republiku Hrvatsku, tvrtka Johnson & Johnson S.E., d.o.o., obavijestila je Agenciju za lijekove i medicinske proizvode o započetoj sigurnosnoj korektivnoj radnji vezanoj uz seriju br. 2982543 medicinskog proizvoda OneTouch GlucoTouch test trake za mjerenje koncentracije glukoze u krvi, proizvođača LifeScan Inc., SAD. Proizvođač povlači navedenu seriju OneTouch GlucoTouch traka za mjerenje jer se njima pri testiranju mogu dobiti snižene vrijednosti kada su očitanja glukoze u krvi viša od 22,2 mmol/L.

opširnije

Informacije o lijeku Avandia (roziglitazon)

22.02.2010.

Upozorenja o komplikacijama vezanim uz kardiovaskularne bolesti u bolesnika koje uzimaju lijek Avandiju (roziglitazon), koja su trenutno predmet rasprava u SAD-u, Agencija za lijekove i medicinske proizvode dala je još 2007. i 2008. godine, a u skladu s time u 2008. godini su izmijenjeni Sažetak opisa svojstava lijeka (namijenjeni zdravstvenim radnicima) i Uputa o lijeku (namijenjeni pacijentima). U navedene dokumente unesena su dodatna upozorenja da bolesnici s kardiovaskularnim bolestima u podlozi ne smiju uzimati Avandiju o čemu su još u 2008. godini bili obaviješteni zdravstveni radnici i pacijenti.

opširnije