Novosti i edukacije

Obavijest o riziku pri korištenju naprave za sprejanje uz regulator tlaka za primjenu gotovog lijeka Tisseel® Lyo

13.10.2010.

Nositelj odobrenja Agmar d.o.o., u suradnji s hrvatskom Agencijom za lijekove i medicinske proizvode, uputio je pismo zdravstvenim radnicima vezano uz nove podatke o riziku za nastanak po život opasne zračne ili plinske embolije pri korištenju naprave za sprejanje uz regulator tlaka za primjenu gotovog lijeka Tisseel® Lyo prašci i otapala za fibrinsko tkivno ljepilo.

opširnije

Globalni program za sigurnost primjene lijekova sada broji 100 zemalja svijeta

07.10.2010.

Program praćenja nuspojava Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kojeg vodi kolaborativni centar SZO-a pod nazivom Uppsala Monitoring Centre (UMC) u Švedskoj primio je svog 100. člana (Slovenija). Sve zemlje članice Programa rade zajedno u praćenju sigurnosti primjene lijekova i cjepiva u svijetu.

Sigurnost primjene lijekova u Republici Hrvatskoj prati se još od 1974. godine kada je osnovan Centar za lijekove u Zagrebu koji je ujedno bio i referentni centar za cijelu bivšu Jugoslaviju. Zahvaljujući radu i angažmanu profesora Božidara Vrhovca prvog kliničkog farmakologa u Hrvatskoj i na ovim prostorima, bivša Jugoslavija pod vodstvom Hrvatske 1978. godine postaje 18. članica Programa praćenja nuspojava SZO.

opširnije

Započela šesta konferencija Europske udruge proizvođača generičkih lijekova za jugoistočnu Europu

30.09.2010.

U organizaciji Europske udruge proizvođača generičkih lijekova (European Generic Medicines Association, EGA), Agencije za lijekove Republike Srbije (Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije) i Privredne komore Srbije započela je šesta konferencija Europske udruge proizvođača generičkih lijekova za jugoistočnu Europu (6th EGA South East Europe Pharmaceutical Symposium). Konferencija će se održati od 29. rujna do 1. listopada o.g. u Vršcu, a namijenjena je regulatornim tijelima i proizvođačima generičkih lijekova iz zemalja jugoistočne Europe.

opširnije

Obavijest o lijeku PegIntron®

30.09.2010.

29. rujna 2010. godine, nositelj odobrenja lijeka PegIntron®, Schering-Plough d.o.o. (tvrtka kći Merck & Co., Inc.) izvijestio je HALMED da su suočeni s nestašicom zaliha lijeka PegIntron® praška i otapala za otopinu za injekciju u napunjenoj brizgalici (peginterferon alfa-2b) u dozama od 50 μg/0,5 mL, 80 μg/0,5 mL, 100 μg/0,5 mL, 120 μg/0,5 mL i 150 μg/0,5 mL. Zbog navedene nestašice lijeka, nositelj odobrenja PegIntrona® je uputio pismo liječnicima kojima ih obavještava da ne započinju liječenje novih bolesnika PegIntron® praškom i otapalom za otopinu za injekciju u napunjenoj brizgalici kako bi se osigurao nastavak liječenja kod bolesnika koji već primaju tu terapiju. Očekuje se da će se u roku od 6 tjedana uspjeti osigurati dostatne zalihe PegIntron® brizgalica za početak liječenja i novih bolesnika.

opširnije

Povlačenje s tržišta lijeka Octagam (normalni ljudski imunoglobulin)

27.09.2010.

Europska agencija za lijekove je, temeljem dostupnih podataka o nedavnom povećanju tromboembolijskih događaja, preporučila suspenziju odobrenja za stavljanje u promet lijeka Octagam u svim zemljama članicama EU. HALMED je, u skladu s preporukama EMA-e, a u suradnji s nositeljem odobrenja ovog lijeka u RH, Jana Pharm d.o.o., pokrenuo postupak povlačenja ovog lijeka s hrvatskog tržišta. Lijek je prema informacijama nositelja odobrenja distribuiran isključivo u zdravstvenim ustanovama. Nositelj odobrenja je 27. rujna 2010. godine obavijestio veleprodaje i krajnje korisnike (zdravstvene ustanove) o zaustavljanju distribucije i primjene lijeka Octagam.

opširnije

Pismo zdravstvenim radnicima o povlačenju lijekova koji sadrže roziglitazon

24.09.2010.

HALMED, u skladu s preporukama Povjerenstva za humane lijekove Europske agencije za lijekove, 24. rujna 2010. pokrenuo je postupak povlačenja lijekova koji sadrže roziglitazon s hrvatskog tržišta. Postupak povlačenja iz ljekarni teći će postupno u sljedećih nekoliko tjedana u skladu s postupkom povlačenja u Europskoj uniji. Nositelji odobrenja navedenih lijekova u dogovoru s HALMED-om uputili su pisma zdravstvenim radnicima koja sadrže daljnje upute i preporuke za postupanje s predmetnim lijekovima.

opširnije