Novosti i edukacije

Globalni program za sigurnost primjene lijekova sada broji 100 zemalja svijeta

07.10.2010.

Program praćenja nuspojava Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kojeg vodi kolaborativni centar SZO-a pod nazivom Uppsala Monitoring Centre (UMC) u Švedskoj primio je svog 100. člana (Slovenija). Sve zemlje članica Programa rade zajedno u praćenju sigurnosti primjene lijekova i cjepiva u svijetu. Ovaj program je osnovan kao odgovor na talidomidsku katastrofu koja je potresala svijet početkom 60-tih godina 20. stoljeća.

Sigurnost primjene lijekova u Republici Hrvatskoj prati se još od 1974. godine kada je osnovan Centar za lijekove u Zagrebu koji je ujedno bio i referentni centar za cijelu bivšu Jugoslaviju. Zahvaljujući radu i angažmanu profesora Božidara Vrhovca prvog kliničkog farmakologa u Hrvatskoj i na ovim prostorima, bivša Jugoslavija pod vodstvom Hrvatske 1978. godine postaje 18. članica Programa praćenja nuspojava SZO. Republika Hrvatska, kao samostalna država, postaje službena članica Programa 1992. godine. Danas je Nacionalni centar za nuspojave lijekova Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) kojoj se prijavljuju nuspojave lijekova i cjepiva i predstavlja Hrvatsku u ovom Programu.

Godišnja skupština zemalja članica Programa Svjetske zdravstvene organizacije ove godine se održava u Accri, glavnom gradu Gane, dok će se sljedeće, 2011. godine, održati u Dubrovniku.

U povodu pridruživanja 100. zemlje članice Programa UMC izdao je službeno priopćenje koje možete naći ovdje.

Povratak