Novosti i edukacije

Novi podaci o kompatibilnosti testova za određivanje razine glukoze u krvi kod pacijenata na terapiji Extraneal-om (ikodekstrin)

20.06.2010.

Nositelj odobrenja Agmar d.o.o. u suradnji s hrvatskom Agencijom za lijekove i medicinske proizvode uputio je pismo zdravstvenim radnicima u vezi s novim podacima o kompatibilnosti testova za određivanje razine glukoze u krvi kod pacijenata na terapiji Extraneal-om (ikodekstrin).

EXTRANEAL (ikodekstrin 7,5 %) je otopina za peritonejsku dijalizu čija se djelatna tvar ikodekstrin metabolizira u maltozu. Na mjerne rezultate uređaja i/ili test traka koji nisu specifični za glukozu može utjecati prisutnost maltoze i drugih šećera. Ova interferencija ima za posljedicu lažno povišena očitanja razine glukoze u krvi.

U lipnju 2008. godine, Agencija za lijekove i medicinske proizvode je u suradnji s nositeljem odobrenja Agmar d.o.o. izvijestila da maltoza može uzrokovati interferencije kod uređaja ili test traka za određivanje glukoze koji se temelje na metodama glukoza dehidrogenaza pirolokinolinkinon (GDH-PQQ) ili glukoza-di-oksidoreduktaza.

Prema posljednjim saznanjima, maltoza može interferirati i s nekim (ali ne svim) testovima za određivanje glukoze koji se temelje na enzimu glukoza dehidrogenaza flavin-adenin dinukleotid (GDH-FAD).

Lažno očitanje viših vrijednosti glukoze testovima, koji nisu glukoza specifični, može prikriti stvarnu hipoglikemiju ili dovesti do pogrešne dijagnoze hiperglikemije. Pogrešno očitanje vrijednosti glukoze kao normalnih, kada pacijent ima snižene vrijednosti, može spriječiti bolesnika ili zdravstvenog radnika u provođenju postupaka za normalizaciju razine glukoze u krvi. Lažno povišeni nalaz glukoze u krvi može navesti bolesnika da primijeni veću dozu inzulina od potrebne. U oba slučaja ugrožen je život bolesnika zbog hipoglikemije.

Stoga se za određivanje razine glukoze u krvi kod pacijenata na terapiji Extranealom smiju koristiti samo glukoza specifični uređaji i test trake.

Pismo zdravstvenim radnicima s preporukama o načinima prevencije hipoglikemije koja je rezultat spomenutih interferencija te s popisom uređaja koji se mogu koristiti kod pacijenata na terapiji Extraneal-om nalazi se pod donjim linkom:
Pismo zdravstvenim radnicima o lijeku Extraneal (ikodekstrin)

Povratak