Novosti i edukacije

U Dubrovniku održan 34. Godišnji sastanak Nacionalnih centara koji sudjeluju u Programu praćenja sigurnosti lijekova Svjetske zdravstvene organizacije

15.11.2011.

U Dubrovniku je, u hotelu Dubrovnik Palace, od 30. listopada do 2. studenog 2011. godine, održan 34. Godišnji sastanak predstavnika Nacionalnih centara koji sudjeluju u Programu praćenja sigurnosti lijekova Svjetske zdravstvene organizacije. Ovaj skup zajedno su organizirale Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO), Kolaborativni centar WHO-a za praćenje nuspojava (Uppsala Monitoring Centar, UMC) i Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Tijekom svečanog otvaranja skupa sudionike su pozdravili dr. sc. Shanthi Narayan Pal, voditeljica Programa farmakovigilancije u WHO-u, prof. dr. sc. Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a, prof. dr. sc. Igor Francetić, pročelnik Zavoda za kliničku farmakologiju KBC-a Zagreb i mr. sc. Andro Vlahušić, gradonačelnik Grada Dubrovnika. Sastanku je prisustvovalo oko 160 predstavnika Nacionalnih centara iz 65 zemalja, članica Programa WHO-a.

Republika Hrvatska, kao samostalna država, postala je službena članica Programa 1992. godine. Danas je hrvatski Nacionalni centar za praćenje nuspojava lijekova Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) kojoj se prijavljuju nuspojave lijekova i cjepiva i koja predstavlja Hrvatsku u ovom Programu. Po kvaliteti i broju prijava nuspojava Hrvatska se nalazi na visokom 18. mjestu u svijetu, od 106 zemalja članica Programa praćenja sigurnosti lijekova Svjetske zdravstvene organizacije, što nas smješta uz bok Novom Zelandu, Nizozemskoj, SAD-u, Njemačkoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Švicarskoj. Prijavljene nuspojave se pažljivo evaluiraju, unose u bazu nuspojava i svaka prijava postaje dio sigurnosne dokumentacije o lijeku.

Analizom prijavljenih nuspojava koje se događaju u svakodnevnoj praksi možemo bolje shvatiti sigurnosni profil lijeka što nam omogućava da lijekove propisujemo i uzimamo na najbolji mogući način. Na temelju tih spoznaja mogu se dodati nove indikacije, doziranja, kontraindikacije i mjere opreza za lijekove, što će osigurati sigurniju i uspješniju primjenu lijekova. HALMED vodi nacionalnu bazu nuspojava lijekova u elektronskom obliku u koju se unose obrađene i kodirane nuspojave. Nakon što je nuspojava za lijek upisana u Nacionalnu bazu za nuspojave lijekova ona se elektronski šalje i u svjetsku bazu nuspojava lijekova koja se stalno analizira i gdje se generiraju novi sigurnosni signali.

Program WHO-a za praćenje sigurnosti lijekova osnovan je 1968. godine s ciljem razvijanja međunarodne suradnje kako bi se lakše uočile rijetke nuspojave lijekova koje nisu otkrivene tijekom kliničkih ispitivanja. Više od 30 godina ovaj Program WHO-a prikuplja prijave sumnji na nuspojave iz nacionalnih centara svih zemalja članica Programa. Program trenutno broji 106 zemalja članica čiji nacionalni centri imaju kompatibilne obrasce i način prijavljivanja nuspojava te ih pohranjuju u zajedničku bazu. Pomnim pregledom i obradom na jednom mjestu prikupljenih skupnih podataka iz svijeta eventualni sigurnosni signali i upozorenja mogu se znatno ranije uočiti nego što bi bili uočeni zasebnim promatranjem pojedinačnih nacionalnih podataka.

Skup je obuhvatio brojne stručne teme kao što su: otkrivanje interakcija lijekova pomoću baze nuspojava, utjecaj Interneta i društvenih mreža na sigurnost primjene lijekova te na sigurnost pacijenata, predviđanje mogućih medikacijskih pogrešaka u Planu upravljanja rizikom, integriranje nacionalne farmakovigilancije i javnozdravstvenog programa, važnost i utjecaj radionica o farmakovigilanciji, itd. Također su održani treninzi i vježbe za korištenje baze nuspojava i pripadajućih joj aplikacija te je predstavljen UMC servis i sustav podrške za trenutne i buduće korisnike UMC servisa.

Na vrh stranicePovratak