Novosti i edukacije

Informacija o slučajevima gljivičnog meningitisa povezanog s kontaminiranim metilprednizolonacetatom proizvedenim u SAD-u

12.10.2012.

Nastavno na upite upućene od strane zdravstvenih radnika, HALMED donosi informaciju o slučajevima gljivičnog meningitisa povezanog s kontaminiranim metilprednizolonacetatom proizvedenim u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zdravstvene vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama trenutno istražuju uzroke određenog broja umrlih i oboljelih od gljivičnog meningitisa. Ovi slučajevi su najvjerojatnije povezani s intravenskom primjenom kontaminiranog steroidnog lijeka metilprednizolonacetata, koji proizvodi New England Compounding Center, lokalna bolnička ljekarna u Framinghamu, država Massachusetts, SAD. Lijek ovog proizvođača distribuiran je u bolnice u većini američkih saveznih država te se procjenjuje da je najmanje 13.000 bolesnika u SAD-u dobilo navedeni lijek.

U Republici Hrvatskoj odobren je metilprednizolonacetat za intravensku primjenu europskog proizvođača Pfizer Manufacturing Belgium, Belgija, koji je odgovoran za proizvodnju, pakiranje, provjeru kakvoće i puštanje lijeka u promet.

HALMED stoga ovim putem obavještava zdravstvene radnike i javnost da se za hrvatske pacijente ne očekuju zdravstveni rizici vezani uz kontaminaciju metilprednizolonacetata, s obzirom na to da je proizvođač metilprednizolonacetata koji je odobren u Republici Hrvatskoj različit od onog koji se povezuje sa slučajevima gljivičnog meningitisa u SAD-u.

HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu nuspojave na metilprednizolonacetat koja bi upućivala na eventualni rizik od kontaminacije lijeka. HALMED će nastaviti pratiti sigurnost primjene metilprednizolonacetata te će o svakoj novoj informaciji javnost biti pravovremeno obaviještena.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, putem obrasca ili on-line aplikacije, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak