Novosti i edukacije

Održan prvi sastanak Povjerenstva za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) Europske agencije za lijekove

26.07.2012.

Europska agencija za lijekove (EMA) održala je od 19. do 20. srpnja 2012. godine u Bruxellesu dvodnevni osnivački sastanak Povjerenstva za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (eng. Pharmacovigilance and Risk Assessment Committee, PRAC). PRAC je osnovan temeljem novoga zakonodavstva na području farmakovigilancije, koje je na snazi u Europskoj uniji od 2. srpnja 2012. godine.

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) imat će važnu ulogu u nadziranju sigurnosti lijekova u Europskoj uniji, a njegovo će djelovanje biti potpuno transparentno, što uključuje proaktivno objavljivanje informacija o sigurnosnim pitanjima, održavanje javnih rasprava te javno objavljivanje programa i zapisnika održanih sastanaka Povjerenstva. Izvršni direktor EMA-e Guido Rasi naglasio je kako će PRAC svojim djelovanjem dodatno osnažiti postojeći sustav nadziranja sigurnosti lijekova za humanu uporabu u Europskoj uniji.

Na službenim internetskim stranicama Europske agencije za lijekove (EMA) dostupan je popis članova Povjerenstva te program osnivačkog sastanka. Sljedeći sastanak Povjerenstva za ocjenu rizika na području farmakovigilancije održat će se u rujnu ove godine.

Do trenutka pristupanja Europskoj uniji Hrvatska sudjeluje u radu PRAC-a kao promatrač s dva delegata, ravnateljicom HALMED-a, dr. sc. Violom Macolić Šarinić, spec. klin. farmakol. i toksikol., i djelatnikom HALMED-a, Marinom Banovcem, mr. pharm.

Više informacija o novome zakonodavstvu na području farmakovigilancije, koje je pripremila Europska agencija za lijekove, dostupno je u podnožju obavijesti.

Povratak