Novosti i edukacije

Prikaz rezultata upitnika o reviziji Hrvatske farmakopeje 2007

24.05.2013.

Posljednje izdanje Hrvatske farmakopeje 2007 s komentarima objavljeno je 2007. godine, kada je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Hrvatsku farmakopeju dopunila objašnjenjima, komentarima i dodatnim člancima. U knjigu su uvršteni i prijevodi određenih monografija, prateći komentari i dopune, čime je uvelike olakšana primjena Farmakopeje. Na taj je način Farmakopeja prilagođena potrebama ljekarnika i stručnjaka uključenih u provjeru kakvoće lijekova kojima će biti korisni hrvatski nazivi i rabljeni stručni izrazi.

Ovakvu koncepciju željelo se zadržati i u novom izdanju nacionalne farmakopeje, usklađenim s najnovijim izdanjem Europske farmakopeje. Kako bi se omogućio što širi pristup farmakopeji i pojednostavnilo njeno korištenje te osiguralo redovito ažuriranje, novo izdanje nacionalne farmakopeje bit će po prvi put predstavljeno u elektroničkom, on-line obliku.

S ciljem usklađivanja sadržaja Hrvatske farmakopeje s potrebama korisnika, HALMED je izradio prigodan upitnik. Obavijest i poveznica za ispunjavanje upitnika postavljeni su početkom siječnja na internetske stranice HALMED-a. Dodatno, poziv na ispunjavanje upitnika poslan je putem e-pošte velikom broju korisnika iz različitih područja djelovanja farmaceutske struke (javne i bolničke ljekarne, regulatorna tijela, akademska zajednica, veleprodaje, nositelji odobrenja). Zahvaljujući suradnji s Hrvatskom ljekarničkom komorom, najveći broj odgovora zaprimljen je iz ljekarni.

Zahvaljujemo svim kolegama koji su ispunili HALMED-ov upitnik o reviziji Hrvatske farmakopeje te svojim odgovorima pružili korisnu informaciju pri reviziji farmakopeje.

Obrađeni odgovori iz upitnika predstavljeni su u sklopu predavanja održanom 22. travnja 2013. godine u Hrvatskom farmaceutskom društvu (HFD). Navedeno predavanje u skraćenom obliku dostupno je na internetskim stranicama HALMED-a pod ovom poveznicom.

Povratak