Novosti i edukacije

Europski dan svjesnosti o antibioticima

17.11.2014.

Europski dan svjesnosti o antibioticima (EAAD) obilježava se svake godine 18. studenog. Obilježavanje organizira Europski centar za prevenciju i nadzor bolesti (ECDC) s ciljem podizanja svijesti o opasnosti razvoja otpornosti mikroorganizama na antibiotike te važnosti njihovog razboritog korištenja.

HALMED pomno prati uporabu antibiotika u Hrvatskoj te poziva na njihovu racionalnu i pravilnu uporabu. Pravilnom primjenom antimikrobnih lijekova sačuvat će se njihova aktivnost, pojačati klinička djelotvornost i smanjiti potencijal za razvoj rezistencije što će, u konačnici, dovesti do smanjenja morbiditeta i mortaliteta zbog infekcija uzrokovanih otpornim bakterijama.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) prilikom postupka odobravanja lijekova odobrava i indikacije kod kojih se određeni lijek koristi. Antibiotici su indicirani za liječenje bakterijske infekcije, ali ne i virusne. Iznimno je važno pridržavati se propisanih indikacija te ostalih uputa o načinu korištenja lijeka koje se navode u uputi o lijeku i sažetku opisa svojstava lijeka. Upute i sažeci svih odobrenih lijekova u Republici Hrvatskoj javno su dostupni u bazi lijekova na internetskim stranicama HALMED-a.

Pozivamo sve liječnike i pacijente da antibiotike propisuju i koriste odgovorno i savjesno: antibiotici su namijenjeni liječenju bakterijske infekcije, ali ne i virusne. Antibioticima se ne liječe gripa i prehlada niti svaka grlobolja. Antibiotikom se ne snižava tjelesna temperatura. Antibiotik treba uzimati samo po preporuci liječnika, u jednakim vremenskim razmacima i dozu treba popiti cijelu.

Povratak