Novosti i edukacije

Obavijest o nestašici lijekova s kombinacijom djelatnih tvari cilazapril i hidroklorotiazid (Co-Cazaprol i Cilazil Plus)

19.05.2014.

Nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Co-Cazaprol 5 mg/12,5 mg filmom obložene tablete, Krka-farma d.o.o., i nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Cilazil Plus 5 mg + 12,5 mg filmom obložene tablete, Pliva Hrvatska d.o.o., obavijestili su Agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o nestašici navedenih lijekova na tržištu Republike Hrvatske. Uzrok nestašice su problemi s nabavom djelatne tvari cilazapril, proizvođača Ranbaxy Laboratories u Indiji, čiji je izvoz privremeno obustavljen zbog utvrđivanja sukladnosti sa zahtjevima dobre proizvođačke prakse (GMP).

Normalizacija opskrbe hrvatskog tržišta lijekom Co-Cazaprol očekuje se krajem lipnja 2014. godine, a normalizacija opskrbe tržišta lijekom Cilazil Plus očekuje se krajem srpnja 2014. godine.

U Republici Hrvatskoj se u prometu nalaze drugi odobreni lijekovi iz iste terapijske skupine s drugim djelatnim tvarima te bi se svi bolesnici koji ostanu bez lijeka trebali obratiti svojem liječniku radi savjetovanja o nastavku terapije.

HALMED će, u slučaju da terapija odobrenim lijekovima iz iste terapijske skupine nije prihvatljiva, za nužne slučajeve pojedinačnog liječenja, na zahtjev veleprodaja odobravati unos/uvoz lijeka koji nema odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj, a koji sadrži istu kombinaciju djelatnih tvari kao i lijekovi zahvaćeni nestašicom.

Povratak