Novosti i edukacije

Europska agencija za lijekove svečano obilježila 20 godina postojanja

19.03.2015.

Dana 18. ožujka 2015. godine Europska agencija za lijekove (EMA) svečano je obilježila dvadesetu obljetnicu svog postojanja. Povodom obljetnice, održana je znanstvena konferencija pod nazivom "Science, Medicines, Health: Patients at the heart of future innovation conference", na kojoj su predstavnici EMA-e zajedno s predstavnicima akademije, farmaceutske industrije, udruga pacijenata, agencija za procjenu zdravstvenih tehnologija (HTA), međunarodnih regulatornih tijela, Europske komisije te nacionalnih nadležnih tijela za lijekove zemalja članica Europske unije raspravljali o najboljim načinima pružanja podrške te oblikovanja inovacija u svrhu poboljšanja zdravlja pacijenata u EU-u. Svečanosti je u ime hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) prisustvovala i dr. sc. Viola Macolić Šarinić, dr. med., spec., ravnateljica HALMED-a.

EMA je od svog osnutka dana 26. siječnja 1995. godine posvećena osiguravanju djelotvornosti i sigurnosti lijekova za primjenu u ljudi i životinja diljem Europe te promoviranju istraživanja i inovacija u medicinskoj znanosti.

Sedam znanstvenih povjerenstava i više od 30 radnih skupina EMA-e danas pružaju znanstvenu ekspertizu u području reguliranja lijekova uz podršku nekoliko tisuća europskih stručnjaka. Na ovaj način potiče se razmjena znanja, ideja i najboljih praksi između europskih stručnjaka u težnji za najvišim standardima na području reguliranja lijekova.

Djelatnici HALMED-a aktivno sudjeluju u radu znanstvenih povjerenstava i radnih skupina EMA-e te u ocjeni novih lijekova koji se odobravaju centraliziranim postupkom za sve zemlje članice EU-a. Time djelatnici HALMED-a sudjeluju u ocjeni sigurnosti, djelotvornosti i kakvoće lijekova koji su dostupni pacijentima u Europskoj uniji te osiguravaju da samo oni lijekovi koji udovoljavaju visoko postavljenim zahtjevima propisanima EU zakonodavstvom budu dostupni pacijentima RH i ostalih zemalja članica EU-a.

EMA je dio europske regulatorne mreže lijekova koju uz nju sačinjavaju Europska komisija i nacionalna regulatorna tijela za lijekove zemalja na području Europskoga gospodarskog prostora. EMA slavi dvadesetu godišnjicu svog postojanja u istoj godini u kojoj se obilježava pedeseta obljetnica farmaceutske regulative u Europskoj uniji.

Više informacija vezanih uz obilježavanje dvadesete obljetnice postojanja EMA-e dostupno je ovdje.

Na vrh stranicePovratak