Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o podsjetniku na važnost pravilne pripreme i primjene lijekova Periolimel N4E, Olimel N7E i Olimel N9E emulzije za infuziju zbog rizika od medikacijskih pogrešaka

24.04.2015.

Agmar d.o.o. je u u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputio pismo zdravstvenim radnicima kako bi ih informirao o riziku od medikacijske pogreške prilikom pripreme i primjene lijekova Periolimel N4E, Olimel N7E i Olimel N9E emulzije za infuziju. Ova obavijest odnosi se na sve Olimel/Periolimel emulzije za infuziju koje imaju odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj - Periolimel N4E, Olimel N5E, Olimel N7E, Olimel N9 i Olimel N9E, no od travnja 2015. godine u promet će biti stavljene samo Periolimel N4E, Olimel N7E i Olimel N9E emulzije za infuziju.

Sažetak

  • Prijavljene su pogreške prilikom primjene Periolimel/Olimel emulzija za infuziju, bilo zbog nepotpune ili neuspješne "aktivacije" (miješanja) odjeljaka vrećice ili zbog drugih vrsta medikacijskih pogrešaka, poput prekomjerne brzine infuzije ili pogrešnog puta primjene.
  • Upute za pripremu i primjenu kako su opisane u informacijama o lijeku moraju se pažljivo pratiti da se izbjegne nepotpuna aktivacija vrećice prije primjene ili pojava drugih medikacijskih pogrešaka.
  • Svi Olimel pripravci smiju se primjenjivati jedino putem centralne vene. Samo Periolimel N4E emulzija za infuziju se, zbog svoje osmolarnosti (760 mosm/l), može primijeniti i putem periferne vene.
  • U prilogu pisma dostavljen je poster - vodič za uporabu, koji služi kao podsjetnik zdravstvenim radnicima i prikazuje ispravan način primjene Periolimel/Olimel emulzija za infuziju kako bi se izbjegle navedene medikacijske pogreške.


Ostale informacije

Periolimel/Olimel emulzije za infuziju su skupina lijekova indiciranih za parenteralnu prehranu za odrasle i djecu stariju od 2 godine života kada je peroralna ili enteralna prehrana nemoguća, nedovoljna ili kontraindicirana. Ovi lijekovi nalaze se u vrećici s 3 odjeljka koje je potrebno "aktivirati" kako bi se pomiješali sadržaji odjeljaka prije primjene bolesniku.

Informacije o lijeku za Periolimel/Olimel emulzije za infuziju sadrže detaljne informacije o pripremi, rukovanju, doziranju i načinu/putu primjene, kao i posebna upozorenja i mjere opreza pri uporabi.

Medikacijske pogreške koje su zabilježene dogodile su se tijekom različitih faza prije i za vrijeme primjene Olimel/Periolimel emulzije za infuziju. Takve medikacijske pogreške mogu dovesti do ozbiljnih nuspojava, poput hiperglikemije, pojave predoziranja ili reakcije na mjestu infuzije povezane s ekstravazacijom.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Na vrh stranicePovratak