Novosti i edukacije

Svjetski dan AIDS-a, 1. prosinca 2016. godine

30.11.2016.

Već 28 godina zaredom se, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), diljem svijeta 1. prosinca obilježava Svjetski dan AIDS-a. Njegova je svrha osvješćivanje javnosti o HIV-u - virusu humane imunodeficijencije - te AIDS-u, sindromu stečenog nedostatka imuniteta uzrokovanom HIV-om. Prema podacima SZO-a, krajem 2015. godine u svijetu je virusom HIV-a bilo zaraženo približno 36,7 milijuna ljudi, dok je iste godine zabilježeno oko 2,1 milijuna novozaraženih osoba te oko 1,1 milijuna fatalnih slučajeva povezanih s posljedicama zaraze virusom HIV-a. Prema dostupnim podacima, Hrvatska se još uvijek smatra zemljom s niskom učestalošću infekcije HIV-om, sa stopom infekcije od 21 slučaja na milijun stanovnika godišnje (prosječna godišnja stopa infekcije u zemljama članicama Europske unije (EU) i Europskog gospodarskog prostora (EEA) je u 2014. godini iznosila 59 slučajeva na milijun stanovnika).

Virus HIV-a, koji se ubraja u skupinu retrovirusa, najčešće se prenosi spolnim putem prigodom nezaštićenog spolnog odnosa, zaraženom krvlju (npr. zajedničkom upotrebom igala i šprica među intravenskim ovisnicima o drogama) kao i sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće i poroda te dojenjem. Kada virus HIV-a dospije u krvotok, oštećuje T-limfocite - stanice imunološkog sustava koje imaju sposobnost prepoznavanja stranih antigena u organizmu - što onemogućava ispravno funkcioniranje imunološkog sustava te rezultira pojavom oportunističkih infekcija (infekcija koje obično ne uzrokuju bolesti ako je imunološki sustav zdrav) i određenih zloćudnih bolesti. Definicija AIDS-a odnosi se na HIV-pozitivne osobe u kojih broj T-limfocita iznosi manje od 200 stanica po mikrolitru krvi (zdrave odrasle osobe obično imaju 1000 i više stanica). AIDS je krajnji i najteži stadij infekcije virusom HIV-a do kojeg, nakon infekcije, može proteći više godina, a za to vrijeme zaražena osoba ne mora imati simptome bolesti te se može osjećati i izgledati zdravo.

Premda je AIDS neizlječiv, u borbi protiv ove bolesti primjenjuje se niz antiretrovirusnih lijekova (ARL), čijom se primjenom inhibiraju enzimi HIV-a i tako suprimira razmnožavanje ovog virusa u organizmu. Visokoaktivna antiretroviralna terapija (eng. highly active antiretroviral therapy, HAART), u okviru koje se primjenjuje tri ili više različitih antiretrovirusnih lijekova, dovoljno je jaka da infekciju HIV-om može smanjiti na vrlo nisku razinu koju može održavati dulje vrijeme, zahvaljujući čemu može znatno produljiti životni vijek osoba s HIV-om.

Obilježavanjem Svjetskog dana AIDS-a ukazuje se na HIV i AIDS kao javnozdravstveni problem, rizike i mjere zaštite od infekcije virusom HIV-a te na važnost prevencije i pravovremenog dijagnosticiranja i liječenja AIDS-a, kao i na općenitu važnost zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja. Također, potiče se iskazivanje solidarnosti prema osobama s HIV-om te unaprjeđivanje njihove uključenosti u društvo.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, 1. i 2. prosinca će u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu biti održana dva prigodna stručna skupa. Nadalje, na događanju na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu 1. prosinca će biti predstavljena interaktivna edukativna mobilna aplikacija "Spolno zdravlje", nastala u suradnji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV), dok će se 2. prosinca, u organizaciji HUHIV-a, u zagrebačkom Domu sportova u povodu ovog svjetskog zdravstvenog dana dvanaestu godinu zaredom održati Pozitivan koncert.

Na vrh stranicePovratak