Novosti i edukacije

Tijekom konferencije „European Pharmacopoeia: Tackling future challenges of the quality of medicines together“ predstavljeno 9. izdanje Europske farmakopeje

06.10.2016.

U organizaciji Europskog ravnateljstva za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe (EDQM) 27. i 28. rujna 2016. godine Tallinnu, u Estoniji, održana je konferencija European Pharmacopoeia: Tackling future challenges of the quality of medicines together.

Predavanja su održali stručnjaci iz europskih i svjetskih organizacija (EDQM, EMA, HMA, WHO, USP), raznih radnih grupa Europske farmakopeje, nacionalnih agencija te predstavnici industrije i Europskog udruženja farmaceutskih industrija i udruženja (EFPIA).

Prvog dana konferencije u okviru plenarnih predavanja pod nazivom The EDQM in the context of the European Regulatory Environment predstavljena je organizacija, uloga i međusobna povezanost glavnih regulatornih institucija u Europi. Ovom prilikom, dr. Susanne Keitel, ravnateljica EDQM-a, predstavila je deveto izdanje Europske farmakopeje (9th Edition of Ph. Eur.) koje stupa na snagu dana 1. siječnja 2017. godine. Pritom je istaknula da 9. izdanje farmakopeje ima preko 50% novih ili revidiranih tekstova u odnosu na 8. izdanje. Osim toga, govorila je i o misiji EDQM-a i trajnoj ulozi europske farmakopeje u osiguranju kakvoće lijekova odnosno zdravlja ljudi. Prof. Guido Rasi, izvršni direktor Europske agencije za lijekove (EMA) održao je predavanje o Europskoj agenciji za lijekove, dok je prof. Klaus Cichutek, predsjednik Upravnog odbora HMA, predstavio tijelo Heads of Medicines Agencies (HMA).

Nakon plenarnih predavanja, održane su sljedeće radionice: Setting Pharmacopoeial Standards for Biotherapeutic Products, Control of Elemental Impurities, New Technologies i Excipients, Other Componenets and International Harmonization.

Drugog dana konferencije održano je plenarno predavanje o važnim nastojanjima da se razna ispitivanja na životinjama propisana u farmakopejskim monografijama zamjene testovima in-vitro. Kao glavni razlozi za navedenu zamjenu istaknuti su etičnost prema životinjama, interes javnosti, varijabilnost u rezultatima, troškovi ispitivanja te napredak u razvoju analitičkih metoda koje na odgovarajući način mogu zamijeniti testove in-vivo.

Konferencija je završila predavanjem Cathie Vielle iz EDQM-a, pod nazivom The 9th edition & current hot topics u kojem je detaljno prikazana organizacijska struktura te uloga Europske farmakopeje. Pritom su predstavljena postignuća u revizijama tekstova kao i uvođenje novih tekstova u deveto izdanje farmakopeje te su navedene izmjene u općim i pojedinačnim monografijama u svim područjima. Dodatno je istaknuto da je u radu priprema 16 monografija za lijekove.

Konferenciji je prisustvovalo oko 220 sudionika iz Europe, Amerike, Azije i Afrike. Na navedenoj konferenciji sudjelovali su i djelatnici HALMED-a.

Povratak