Novosti i edukacije

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice

20.01.2017.

Šesti Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježit će se diljem Hrvatske 21. siječnja. Europskom tjednu borbe protiv raka vrata maternice je, počevši od 2007. godine, posvećen treći tjedan siječnja te će se ove godine obilježavati od 22. do 28. siječnja. Temeljna svrha obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice i Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice jest osvješćivanje javnosti o mogućnostima i važnosti primarne i sekundarne prevencije protiv raka vrata maternice edukacijom, cijepljenjem protiv humanog papiloma virusa kao glavnog čimbenika u nastanku raka vrata maternice, redovitim ginekološkim pregledima i brigom za intimno zdravlje.

Rak vrata maternice (cerviksa) najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, a po učestalosti u svijetu drugi je najčešći rak u žena mlađih od 45 godina. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u svijetu je 2012. godine od raka vrata maternice oboljelo približno 530.000 žena, dok je fatalnih slučajeva bilo približno 270.000. U Europi svake godine od ove bolesti obolijeva oko 60.000 žena, a broj fatalnih slučajeva iznosi oko 24.000. U Hrvatskoj je, pak, godišnji broj novooboljenih približno 350, dok je fatalnih slučajeva više od stotinu.

U vezu s nastankom raka vrata maternice dovode se brojni rizični čimbenici, kao što su rani početak spolnog života, često mijenjanje spolnih partnera, nezaštićeni spolni odnos, određene spolno prenosive bolesti (klamidija, virus herpes simpleksa tipa 2), neadekvatna genitalna higijena, pušenje i dr. Ipak, danas je poznato kako je jedan od glavnih uzroka ove bolesti dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV), čija je prisutnost utvrđena u više od 99 % slučajeva raka vrata maternice. Poznato je više od 100 tipova HPV-a, od kojih najmanje 13 ima visok onkogeni potencijal. On je najizraženiji kod tipova 16 i 18, koji uzrokuju 70 % slučajeva raka vrata maternice i prekanceroznih lezija vrata maternice.

U borbi protiv raka vrata maternice razlikujemo primarnu i sekundarnu prevenciju. Postupci primarne prevencije obuhvaćaju mjere zaštite od rizičnih čimbenika koji dovode do nastanka raka vrata maternice. Važan segment primarne prevencije jest edukacija - osobito adolescenata - o odgovornom spolnom ponašanju, načinima prijenosa HPV-a te sprječavanju nastanka infekcije ovim virusom. Primarna prevencija može obuhvatiti i cijepljenje protiv protiv visokoonkogenih tipova HPV-a 16 i 18, koje je najučinkovitije ako se provodi prije izlaganja infekciji HPV-om, odnosno prije no što osoba postane spolno aktivna. Cilj je sekundarne prevencije otkrivanje raka u najranijim fazama, po mogućnosti čak u preinvazivnom stadiju, kada još nema nikakvih simptoma, budući da se na taj način mogu znatno povećati izgledi za izlječenje. Rano otkrivanje raka vrata maternice omogućavaju redoviti ginekološki pregledi. Primarna metoda njegova ranog otkrivanja jest analiza citološkog obriska, poznata i kao PAPA test. Prema potrebi, precizniji uvid u veličinu i stupanj promjena na vratu maternice može pružiti kolposkopija - pregled s pomoću kolposkopa, optičkog instrumenta s povećanjem od 20 do 50 puta.

Za osvješćivanje o važnosti preventivnih ginekoloških pregleda nužno je kontinuirano educiranje i informiranje javnosti, kojem uvelike mogu pridonijeti i javnozdravstvene akcije. Stoga se u povodu Nacionalnog dana borbe protiv raka maternice i ove godine provodi akcija "Dan mimoza", čije će se središnje događanje - u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Grada Zagreba i Hrvatske lige protiv raka - održati u subotu, 21. siječnja, na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu, s početkom u 10 sati. Također, u povodu Europskog tjedna borbe protiv raka maternice će se 27. i 28. siječnja u Hotelu International u Zagrebu održati 4. hrvatski simpozij o prevenciji i liječenju početnog raka vrata maternice s međunarodnim sudjelovanjem, koji organiziraju HZJZ, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Klinika za ginekologiju i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar”, Hrvatsko društvo za kolposkopiju i bolesti vrata maternice, Hrvatsko društvo za ginekološku endoskopiju i Hrvatska liga protiv raka.

Na vrh stranicePovratak