Novosti i edukacije

Obavijest o povlačenju pojedinih serija lijeka Tarcefoksym 1 g prašak za otopinu za injekciju (cefotaksim)

03.11.2017.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zaprimila je obavijest o povlačenju iz prometa pojedinih serija lijeka Tarcefoksym 1 g prašak za otopinu za injekciju (polj: Tarcefoksym, 1 g, proszek do sporządzania roztworu do wstrzykiwań) (cefotaksim) bočica s praškom, u kutiji. Povlačenje se odnosi na serije1020716 i 1060317 navedenog lijeka, čiji je distributer tvrtka Phoenix Farmacija d.o.o., te seriju 1020317, čiji je distributer tvrtka Medika d.d.

Povlačenje se provodi do razine bolničkih ljekarni, odnosno do mjesta primjene, zbog sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na odstupanje od zahtjeva specifikacije kakvoće unutar roka valjanosti predmetnih serija lijeka.

Navedeni lijek nema odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj već su navedene serija lijeka izvanredno unesene za potrebe liječenja pacijenata u RH s obzirom na to da na tržištu u RH nije dostupan odobreni lijek s djelatnom tvari cefotaksim.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak