Novosti i edukacije

Obavijest o pojavi krivotvorenih serija lijeka Levitra 20 mg filmom obložene tablete (vardenafil)

13.03.2018.

Tvrtka Bayer d.o.o. obavijestila je Agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o prijavi sumnje na krivotvorene serije lijeka Levitra 20 mg filmom obložene tablete (vardenafil), koju je zaprimila od strane Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i Policijske uprave Zagrebačke. Navedena sumnja na krivotvorinu potvrđena je od strane proizvođača predmetnog lijeka, tvrtke Bayer AG, Njemačka. Krivotvorina je otkrivena u ilegalnom lancu distribucije.

Temeljem provedene istrage proizvođača lijeka, utvrđeno je da se radi o serijama lijeka koje nisu bile proizvedene i puštene u promet od strane navedenog proizvođača. Slijedom navedenog, sumnja u krivotvorinu potvrđena je za serije lijeka označene navedenim serijskim brojevima i podacima:

  • BXB10855 (1 kutija ljubičasto-bijele boje s oznakom "Levitra 20 mg", s 4 tablete u pakiranju), roka valjanosti 082020
  • 0027K79 (1 plastična bočica bijele boje s oznakom "Levitra 20 mg", s 30 tableta u pakiranju), roka valjanosti APR20.

Lijek Levitra 20 mg filmom obložene tablete upotrebljava se za liječenje erektilne disfunkcije u odraslih muškaraca, stanja koje ukazuje na poteškoće u postizanju ili održavanju erekcije, te pripada skupini lijekova koji se često krivotvore.

Upozoravaju se sve veleprodaje i ljekarne da obrate posebnu pozornost pri zaprimanju lijekova koji su podložniji krivotvorenju te da prilikom odabira svojih dobavljača provjere pridržava li se dobavljač načela dobre prakse u prometu lijekova na veliko i posjeduje li dozvolu za promet na veliko lijekovima.

U slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorenog lijeka, potrebno je obavijestiti HALMED putem adrese elektroničke pošte krivotvorine@halmed.hr.

Ovim putem HALMED dodatno upozorava pacijente da lijekove nabavljaju isključivo iz provjerenih, ovlaštenih izvora.

U HALMED-u do sada nije zaprimljena niti jedna prijava sumnje na krivotvoreni lijek iz legalnog lanca distribucije u Republici Hrvatskoj, kao niti prijava neispravnosti u kakvoći ili sumnje na nuspojavu na temelju koje bi se posumnjalo da se radi o krivotvorenom lijeku. HALMED nastavlja intenzivno pratiti situaciju te će o svim novim saznanjima javnost biti pravovremeno obaviještena.

Povratak