Novosti i edukacije

Obavijest o preventivnom povlačenju serije F146780B lijeka Olynth HA 0,5 mg/ml sprej za nos, otopina i serije F143990A lijeka Olynth HA 1,0 mg/ml sprej za nos, otopina

24.01.2019.

Tvrtka Johnson & Johnson S.E. d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijekova Olynth HA, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi preventivno povlačenje serije F146780B lijeka Olynth HA 0,5 mg/ml sprej za nos, otopina i serije F143990A lijeka Olynth HA 1,0 mg/ml sprej za nos, otopina. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Navedene serije povlače se zbog sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na mogućnost pojave poteškoća vezanih uz očuvanje sterilnosti lijeka.

U prometu u RH trenutačno su dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, u istom farmaceutskom obliku stoga povlačenje predmetnih serija lijekova ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak