Novosti i edukacije

Poziv Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) u Zagrebu za uključivanje u izradu zaštitnih vizira za zaštitu medicinskog osoblja pomoću aditivnih tehnologija

02.04.2020.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ovim putem prenosi poziv Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) u Zagrebu za uključivanje u izradu zaštitnih vizira za zaštitu medicinskog osoblja pomoću aditivnih tehnologija. Predmetni poziv upućuje se uslijed izvanrednih okolnosti u Republici Hrvatskoj uzrokovanih epidemijskim širenjem bolesti COVID-19, a u svrhu ostvarivanja doprinosa opskrbi medicinskom i zaštitnom opremom uz primjenu 3D tehnologije.

U navedenu svrhu osnovana je Alijansa za interventnu izradu biomedicinskih i tehnoloških dijelova aditivnim tehnologijama - AMADITH, čiji su ciljevi navedeni ovdje.

Poziv je dostupan na internetskoj stranici FSB-a, odnosno ovdje.

Svi zainteresirani za uključivanje u predmetnu inicijativu mogu se obratiti prof. dr. sc. Mladenu Šerceru, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, na e-adresu mladen.sercer@fsb.hr.

Ovim putem upućujemo i na smjernice Europske komisije namijenjene proizvođačima u proizvodnji osnovne medicinske opreme i materijala u kontekstu pandemijskog širenja bolesti COVID-19. Predmetne smjernice dostupne su ovdje, dok je dokument Komisije vezan uz 3D printanje izravno dostupan ovdje.

Dodatno, ovim putem podsjećamo da je Hrvatski zavod za norme omogućio privremeno preuzimanje bez naknade određenih normi za osobnu zaštitnu opremu i medicinske proizvode, o čemu je HALMED ranije izvijestio putem svoje internetske stranice.

Povratak