News and Educations

Opening ceremony for the Twinning Light Project "Strengthening of expert capacity in implementation of EU legislation on medicines in the Croatian Agency for Medicinal Products and Medical Devices"

10.12.2010

Danas, 10. prosinca 2010. godine, u Palace Hotelu Zagreb, u organizaciji HALMED-a i Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, održala se svečanost otvaranja Twinning light projekta "Jačanje stručnog kapaciteta hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode u implementaciji europskog zakonodavstva za lijekove".

Tom prigodom uzvanicima su se obratili gospodin Lino Molteni, voditelj projekata u Delegaciji EU u RH, Nj.E. gospodin Manuel Salazar Palma, veleposlanik Kraljevine Španjolske u RH, dr. Romana Katalinić, načelnica Odjela za lijekove i medicinske proizvode u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi RH, doc.dr.sc. Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a i dr. César Hernández García, član španjolskog stručnog tima i zamjenik ravnatelja Španjolske agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Projekt s proračunom od 250 000 eura financira Europska unija i njegove aktivnosti bit će implementirane u razdoblju od šest mjeseci. Institucija partner HALMED-u iz države članice EU je Španjolska agencija za lijekove i medicinske proizvode (Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios, AEMPS).

Cilj ovog projekta je ojačati ocjenu i provjeru kakvoće lijekova za ljudsku uporabu u skladu s europskim standardima. Projekt je potpora daljnjem razvoju i jačanju operativnog kapaciteta hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode te će doprinijeti kontinuiranom usvajanju europskih standarda što je trajni cilj Republike Hrvatske.

Očekivani rezultati projekta su: usavršavanje vještina djelatnika HALMED-a u području analitičkih postupaka prilikom laboratorijskog ispitivanja lijekova, usklađivanje postupka ocjene lijekova hrvatskih stručnjaka s ocjenom EU stručnjaka prilikom odobravanja lijekova i poboljšanje Standardnih operativnih postupaka u HALMED-u.

Doc.dr.sc. SinišaTomić, ravnatelj HALMED-a, u pozdravnom govoru je istaknuo: "Ova suradnja će pomoći HALMED-u da se pripremi za funkcioniranje u integriranom regulatornom prostoru koji nas očekuje po ulasku Hrvatske u EU. Projekt je izuzetno značajan ne samo za HALMED već i za odobravanje lijekova u Hrvatskoj te za naše građane kao krajnje korisnike lijekova. Ovo je još jedan korak naprijed u kontinuiranim naporima HALMED-a da hrvatskim građanima osigura kvalitetne i provjerene lijekove."

Photo Gallery

Opening ceremony for the Twinning Light Project
Back