Novosti i edukacije

Podaci o sigurnosti primjene lijekova s djelatnom tvari cefepim

16.11.2007.

Američka agencija za hranu i lijekove (engl. U.S. Food and Drug Administration, FDA) je 14. studenog 2007. na svojim internetskim stranicama izvijestila kako je u tijeku procjena novih podataka o sigurnosti primjene djelatne tvari cefepim. Ponovna procjena započeta je nakon nedavne objave članka u znanstvenom časopisu The Lancet Infectious Diseases koji upućuje na veću smrtnost pacijenata liječenih cefepimom u usporedbi s drugim ß-laktamskim antibioticima (Yahav D, Paul M, Fraser A et al. Efficacy and safety of cefepime: a systematic review and meta-analysis, Lancet Infect Dis 2007; 7: 338-48). FDA procjenjuje da će ocjena biti završena za 4 mjeseca.

Cefepim je cefalosporinski antibiotik širokog spektra koji se primjenjuje intravenski ili intramuskularno u bolničkom liječenju kao rezervni antibiotik (upotrebljava se kada drugi antibiotici ne mogu biti primijenjeni ili nisu djelotvorni). U Republici Hrvatskoj s djelatnom tvari cefepim odobren je lijek Maxipime, nositelja odobrenja "Jadran" - Galenski laboratorij d.d.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode do sada nije zaprimila niti jednu prijavu nuspojave na djelatnu tvar cefepim zabilježenu u Republici Hrvatskoj. Agencija za lijekove i medicinske proizvode nastavit će i dalje pratiti informacije vezane za sigurnost primjene djelatne tvari cefepim i u slučaju bilo kakve opasnosti za pacijente odmah obavijestiti javnost te poduzeti potrebne regulatorne akcije.

Povratak