Novosti i edukacije

Svečano otvoren i predstavljen Twinning light projekt

10.12.2010.

Danas, 10. prosinca 2010. godine, u Palace Hotelu Zagreb, u organizaciji HALMED-a i Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, održala se svečanost otvaranja Twinning light projekta "Jačanje stručnog kapaciteta hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode u implementaciji europskog zakonodavstva za lijekove".

Tom prigodom uzvanicima su se obratili gospodin Lino Molteni, voditelj projekata u Delegaciji EU u RH, Nj.E. gospodin Manuel Salazar Palma, veleposlanik Kraljevine Španjolske u RH, dr. Romana Katalinić, načelnica Odjela za lijekove i medicinske proizvode u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi RH, doc.dr.sc. Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a i dr. César Hernández García, član španjolskog stručnog tima i zamjenik ravnatelja Španjolske agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Projekt s proračunom od 250 000 eura financira Europska unija i njegove aktivnosti bit će implementirane u razdoblju od šest mjeseci. Institucija partner HALMED-u iz države članice EU je Španjolska agencija za lijekove i medicinske proizvode (Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios, AEMPS).

Cilj ovog projekta je ojačati ocjenu i provjeru kakvoće lijekova za ljudsku uporabu u skladu s europskim standardima. Projekt je potpora daljnjem razvoju i jačanju operativnog kapaciteta hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode te će doprinijeti kontinuiranom usvajanju europskih standarda što je trajni cilj Republike Hrvatske.

Očekivani rezultati projekta su: usavršavanje vještina djelatnika HALMED-a u području analitičkih postupaka prilikom laboratorijskog ispitivanja lijekova, usklađivanje postupka ocjene lijekova hrvatskih stručnjaka s ocjenom EU stručnjaka prilikom odobravanja lijekova i poboljšanje Standardnih operativnih postupaka u HALMED-u.

Doc.dr.sc. SinišaTomić, ravnatelj HALMED-a, u pozdravnom govoru je istaknuo: "Ova suradnja će pomoći HALMED-u da se pripremi za funkcioniranje u integriranom regulatornom prostoru koji nas očekuje po ulasku Hrvatske u EU. Projekt je izuzetno značajan ne samo za HALMED već i za odobravanje lijekova u Hrvatskoj te za naše građane kao krajnje korisnike lijekova. Ovo je još jedan korak naprijed u kontinuiranim naporima HALMED-a da hrvatskim građanima osigura kvalitetne i provjerene lijekove."

Fotogalerija

Svečano otvoren i predstavljen Twinning light projekt
Povratak