Novosti i edukacije

U Rovinju se održava 5. Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem

22.05.2015.

Dana 21. svibnja 2015. godine u hotelu Lone u Rovinju svečano je otvoren 5. Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem. Ovaj skup održava se od 21. do 24. svibnja 2015. godine, a organizira ga Hrvatsko farmaceutsko društvo u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode i Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Kongres se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Tijekom svečanosti otvaranja skupa sudionike su pozdravili primarijus Siniša Varga, ministar zdravlja Republike Hrvatske te drugi uvažene gosti: predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Istarske županije, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatske ljekarničke komore, Međunarodne farmaceutske federacije i Farmaceutske grupacije Europske unije te predstavnici organizatora i suorganizatora.

Dr. sc. Viola Macolić Šarinić, dr. med. spec., ravnateljica HALMED-a, u pozdravnom govoru je istaknula: "Drago nam je što su Hrvatsko farmaceutsko društvo i Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu prepoznali naše zalaganje u osiguravanju kvalitetnih, djelotvornih i sigurnih lijekova i što već godinama zajedničkim snagama radimo na unaprjeđenju farmaceutske izvrsnosti." Naglasila je i da središnji moto ovog skupa odlično povezuje važnost napretka farmaceutske struke i trajnog obrazovanja farmaceuta sa zaštitom zdravlja pacijenata i sigurnosti primjene lijekova.

Tijekom četverodnevnog kongresa, znanstvenim i stručnim programom obuhvaćena su predavanja stranih i domaćih stručnjaka te brojna posterska izlaganja, čiji je cilj prikazati najnovije rezultate istraživanja u području farmaceutskih znanosti te napretke i težnje u farmaceutskoj praksi.

Ravnateljica HALMED-a, dr. Macolić Šarinić, održala je predavanja pod nazivima "Izazovi vezani uz odobravanje biosličnih lijekova u EU" te "Nuspojave lijekova u Republici Hrvatskoj".

Na kongresu sudjeluju djelatnici HALMED-a koji će održati predavanja i prikazati postere o novostima na području regulative lijekova i farmakovigilancije. Predavanjima će biti obuhvaćen niz aktualnih tema poput bioloških i generičkih lijekova, osiguranja dostupnosti lijekova na hrvatskom tržištu i novih izdanja hrvatske farmakopeje. Također, bit će riječi i o sigurnosnim oznakama kao jednom od načina sprječavanja ulaska krivotvorenih lijekova u legalni distribucijski lanac te o internetskim stranicama HALMED-a kao izvoru informacija u svakodnevnom radu farmaceuta.

Kongresu prisustvuje više od 800 sudionika - predstavnika državnih institucija, međunarodnih strukovnih organizacija, farmaceutskih i srodnih fakulteta, farmaceutske industrije te brojni stručnjaci iz farmacije i farmaciji srodnih struka iz 12 zemalja.

Fotogalerija

U Rovinju se održava 5. Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem
Na vrh stranicePovratak