Novosti i edukacije

Dan ružičaste vrpce i Mjesec borbe protiv raka dojke

30.09.2016.

U Hrvatskoj se svake godine prve subote u listopadu održava Dan ružičaste vrpce. Riječ je o humanitarnoj akciji posvećenoj podizanju svijesti o raku dojke te o važnosti njegova ranog otkrivanja i liječenja. Dan ružičaste vrpce, koji se ove godine održava 1. listopada, svojevrsni je uvod u Mjesec borbe protiv raka dojke (Breast Cancer Awareness Month) koji se na međunarodnoj razini obilježava tijekom listopada.

Rak dojke je zloćudni tumor od kojeg, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), godišnje oboli gotovo 1,4 milijuna osoba, a umre ih gotovo 460 tisuća. U Hrvatskoj, pak, godišnje od raka dojke oboli približno 2.500 osoba, dok je smrtnih slučajeva oko tisuću. Riječ je o najčešćem zloćudnom tumoru u žena, od kojeg razmjerno rijetko obolijevaju i muškarci.

Liječenje raka dojke je složeno te ovisi o nizu čimbenika: stadiju zloćudnog tumora (je li on samo u dojci ili se proširio i na druga mjesta u tijelu), vrsti zloćudnog tumora dojke, određenim karakteristikama tumorskih stanica i je li zloćudni tumor nađen i u drugoj dojci. Utjecaj na prognozu i izbor liječenja mogu imati i dob, težina, menopauzalni status pacijentice (ima li još uvijek menstruaciju) i opće zdravstveno stanje. Liječenje može obuhvaćati operativni zahvat, zračenje, kemoterapiju i lijekove koji sprječavaju djelovanje hormona, te se često primjenjuje kombinacija svih navedenih načina liječenja.

Premda su poznati mnogi čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke - dob, prekomjerna tjelesna težina, genetske mutacije, rani početak menstruacije odnosno kasna menopauza, izloženost zračenju i dr. - još nisu utvrđeni njegovi točni uzroci te nije moguće spriječiti njegov nastanak. Stoga ga je nužno što ranije otkriti. Ako rak dojke bude dijagnosticiran na vrijeme, kada bolest nije uznapredovala, može biti izlječiv u gotovo 90 % slučajeva, uz petogodišnje preživljavanje od 97 %. Sekundarna prevencije raka dojke - usmjerena na njegovo što ranije otkrivanje - uključuje rutinski samopregled dojki, koji bi žene trebale obavljati jednom mjesečno, potom godišnji klinički pregled dojki, mamografiju - rendgenski pregled dojki - a u žena mlađih od 40 godina i ultrazvučni pregled dojki.

Povratak