Novosti i edukacije

U organizaciji HALMED-a održan simpozij „HALMED izbliza – regulatorni postupci iz nove perspektive“

08.12.2016.

U hotelu Panorama u Zagrebu je 6. prosinca 2016. godine održan simpozij o odobravanju lijekova "HALMED izbliza - regulatorni postupci iz nove perspektive" koji je organizirala Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), uz medijsko pokroviteljstvo časopisa Pharmabiz. Simpozij je organiziran u svrhu informiranja svih interesnih skupina o regulatornim postupcima koji se provode u svrhu odobravanja lijekova te o novostima u sustavu odobravanja lijekova.

Tijekom svečanosti otvaranja simpozija sudionicima su se pozdravnim riječima obratili izv. prof. dr. sc. Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a i pomoćnica ministra zdravstva, prim. dr. sc. Delfa Radić-Krišto, dr. med. Ravnatelj HALMED-a, prof. Tomić, u pozdravnom govoru je istaknuo:

"Iako najmlađi od članova europske regulatorne mreže, HALMED se već sada uspio dobro pozicionirati u ulozi nacionalne agencije u ovom novom europskom okruženju. Naši su stručnjaci uključeni u rad svih relevantnih tijela te sudjeluju u donošenju odluka na najvišoj ekspertnoj razini. Hrvatski je regulatorni sustav danas u potpunosti usklađen s europskim, a sve ćemo nadolazeće promjene u europskoj regulativi u suradnji sa zakonodavcem kao i do sada pomno ugrađivati u naše nacionalno zakonodavstvo."

Simpozijem su obuhvaćene brojne stručne teme vezane uz područje odobravanja lijekova, kao što su postupci davanja i obnove odobrenja za stavljanje lijeka u promet te postupak odobravanja izmjena u dokumentaciji o lijeku, uvođenje sigurnosnih oznaka na pakiranja lijekova kojima se želi spriječiti krivotvorenje lijekova, ocjena bezreceptnog načina izdavanja lijekova i ocjena dokumentacije o kakvoći lijeka. Također, održana su izlaganja o korištenju Ovjernice o prikladnosti monografije Europske farmakopeje za provjeru kakvoće tvari (CEP) u postupcima davanja i izmjene odobrenja, potom o inspekciji dobre proizvođačke prakse kao i o odobravanju i kakvoći biljnih lijekova.

Sudionici simpozija su svoje zanimanje za prezentirane teme dodatno iskazali aktivno sudjelujući u raspravama.

Ovom stručnom skupu prisustvovalo je oko dvjesto sedamdeset sudionika - zdravstvenih radnika, liječnika, ljekarnika, predstavnika hrvatskih javnozdravstvenih tijela i farmaceutske industrije, pacijenata i medija te regulatornih tijela za lijekove iz regije.

Fotogalerija

U organizaciji HALMED-a održan simpozij „HALMED izbliza – regulatorni postupci iz nove perspektive“
Povratak