Novosti i edukacije

Obavijest o sumnji na pojavu krivotvorenog lijeka Norditropin SimpleXx 15 mg/1,5 ml otopina za injekciju

10.01.2019.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zaprimila je od tvrtke Novo Nordisk Hrvatska d.o.o. obavijest o sumnji u pojavu krivotvorenog lijeka Norditropin SimpleXx 15 mg/1,5 ml otopina za injekciju (somatropin) na tržištu Republike Hrvatske. Sumnjom u krivotvorinu zahvaćena je serija lijeka DC80965, roka valjanosti 02/2019. Navedena serija označena je na turskom jeziku.

Temeljem provedene istrage proizvođača lijeka, tvrtke Novo Nordisk, Danska, utvrđeno je da se radi o seriji lijeka koja nije proizvedena i puštena u promet od strane navedenog proizvođača.

Lijek Norditropin SimpleXx upotrebljava se za liječenje poremećaja rasta u djece i kao zamjena za hormon rasta u odraslih te pripada skupini često krivotvorenih lijekova.

Upozoravaju se sve veleprodaje i ljekarne da obrate posebnu pozornost pri zaprimanju lijekova koji su podložniji krivotvorenju te da prilikom odabira svojih dobavljača provjere pridržava li se dobavljač načela dobre prakse u prometu lijekova na veliko i posjeduje li dozvolu za promet na veliko lijekovima.

U slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorenog lijeka, potrebno je obavijestiti HALMED putem adrese elektroničke pošte krivotvorine@halmed.hr.

U HALMED-u do sada nije zaprimljena niti jedna prijava sumnje na krivotvoreni lijek iz legalnog lanca distribucije u Republici Hrvatskoj, kao niti prijava neispravnosti u kakvoći ili sumnje na nuspojavu na temelju koje bi se posumnjalo da se radi o krivotvorenom lijeku. HALMED nastavlja intenzivno pratiti situaciju te će o svim novim saznanjima javnost biti pravovremeno obaviještena.

Ovim putem HALMED dodatno upozorava pacijente da obrate osobitu pozornost prilikom nabavke lijekova za liječenje onkoloških ili drugih teških bolesti, koji pripadaju skupini lijekova najpodložnijih krivotvorenju, te da lijekove nabavljaju isključivo iz provjerenih, ovlaštenih izvora.

Povratak