Farmakovigilancija

Pismo liječnicima o mogućem predoziranju rivastigminom kao rezultat medikacijskih pogrešaka i neodgovarajuće primjene lijeka Exelon transdermalnog flastera (rivastigmin)

12.07.2010.

Nositelj odobrenja Novartis Hrvatska d.o.o. u suradnji s hrvatskom Agencijom za lijekove i medicinske proizvode uputio je pismo zdravstvenim radnicima o najnovijim podacima o sigurnosti primjene lijeka Exelon transdermalnog flastera (rivastigmin).

Exelon transdermalni flaster (rivastigmin) je indiciran za simptomatsko liječenje blage do umjereno teške Alzheimerove demencije. Rivastigmin, djelatna tvar Exelon transdermalnog flastera, učinak ostvaruje inhibicijom enzima kolinesteraze čime usporava razgradnju acetilkolina, te time pospješuje kolinergičku neurotransmisiju. To za posljedicu ima poboljšanje kolinergički posredovanih kognitivnih nedostataka kod demencije povezane s Alzheimerovom bolešću.

Zdravstvene djelatnike se upućuje na prijavljene slučajeve medikacijskih pogrešaka i neodgovarajuće primjene Exelon transdermalnog flastera od kojih su neki doveli do predoziranja rivastigminom. Neki od simptoma predoziranja uključuju mučninu, povraćanje, proljev, hipertenziju i halucinacije.
Najčešće prijavljeni uzrok navedenih nuspojava bio je neuklanjanje transdermalnog flastera i istodobna primjena više od jednog transdermalnog flastera.

Stoga je važno da zdravstveni radnici objasne bolesnicima i skrbnicima kako treba ispravno koristiti Exelon transdermalni flaster s posebnim naglaskom na sljedeće:

  • samo jedan transdermalni flaster treba primijeniti svakog dana na zdravu kožu na jednom od preporučenih područja: gornji ili donji dio leđa, ili nadlaktica, ili prsa;
  • transdermalni flaster treba zamijeniti novim nakon 24 sata, a flaster od prethodnog dana se mora ukloniti prije primjene novog flastera na različito područje kože;
  • kako bi se smanjila iritacija kože, treba izbjegavati primjenu flastera na istom području kože unutar 14 dana;
  • transdermalni flaster se ne smije rezati na komadiće.

U prilogu možete naći Pismo zdravstvenim radnicima kojim se upućuje na načine prevencije predoziranja koje je rezultat spomenutih medikacijskih pogrešaka i neodgovarajuće primjene kod pacijenata na terapiji Exelon-om.

Povratak