Farmakovigilancija

Nastavno pismo o tiskarskoj pogrešci u Uputi priloženoj uz lijek Integrilin (eptifibatid)

07.02.2011.

GlaxoSmithKline d.o.o. je, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), odlučio poslati pismo liječnicima kojim ih obavještava o mogućoj tiskarskoj pogrešci u Uputama o lijeku koje su priložene uz lijekove Integrilin otopina za infuziju 0,75 mg/ml i Integrilin otopina za injekciju 2 mg/ml.

Uočena pogreška se nalazi u hrvatskoj Uputi o lijeku u poglavlju 4. Kako treba uzimati Integrilin, gdje je greškom umjesto "µg/ml" otisnuto "mg/ml".

O navedenoj tiskarskoj pogrešci i privremenom povlačenju zahvaćenih serija HALMED je izvijestio 24. siječnja 2011. godine na svojim internetskim stranicama. Lijek Integrilin se u Republici Hrvatskoj izdaje i primjenjuje isključivo u specijaliziranim zdravstvenim ustanovama koje su promptno obaviještene o navedenoj tiskarskoj pogrešci i privremenom povlačenju.

Budući da GlaxoSmithKline d.o.o. nije uspio utvrditi točan datum nastanka tiskarske greške, iako je navedena tiskarska pogreška uočena samo kod dvije serije lijeka Integrilin otopina za infuziju 0,75 mg/ml i jedne serije lijeka Integrilin otopina za injekciju 2 mg/ml, pismom se liječnici mole da predostrožnosti radi provjere Upute svih serija navedenih lijekova te da ih zamijene s važećom, ispravljenom Uputom o lijeku koja im je dostavljena u prilogu pisma.

Propisivačima se savjetuje da provjere primaju li bolesnici koji se liječe Integrilinom ispravnu dozu lijeka jer kod primjene više doze Integrilina od propisane postoji rizik od krvarenja.

Tekst Pisma liječnicima možete pogledati ovdje.

Povratak