Farmakovigilancija

EMA preporučila nastavak primjene lijekova za visoki krvni tlak, bolesti srca i bubrega tijekom pandemije bolesti COVID-19

30.03.2020.

Europska agencija za lijekove (EMA) upoznata je s informacijama koje su se pojavile u dijelu medija i znanstvenih i stručnih časopisa [1], a koje propituju mogu li neki lijekovi poput inhibitora enzima konvertaze angiotenzina (ACE inhibitori) i blokatora angiotenzinskih receptora (ARB-ovi ili sartani), pogoršati simptome bolesti COVID-19. ACE inhibitori i sartani najčešće se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka, zatajenja srca ili bolesti bubrega.

Važno je naglasiti bolesnicima da ne prekidaju liječenje ACE inhibitorima ili sartanima te da ne postoji potreba za promjenom terapije. Prema trenutačno dostupnim kliničkim i epidemiološkim studijama, nema dokaza o povezanosti ACE inhibitora ili sartana s pogoršanjem simptoma bolesti COVID-19. Stručnjaci iz područja liječenja srčanih i krvožilnih poremećaja, uključujući Europsko kardiološko društvo, objavili su preporuke na ovu temu [2], [3]. Kako bi prikupila dodatne dokaze, EMA će kontaktirati istraživače koji trenutačno rade na epidemiološkim studijama.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije u svijetu znanstvena istraživanja usmjerena su na razumijevanje mehanizama kako se korona virus koji uzrokuje teški akutni respiratorni sindrom (SARS-CoV-2) širi u tijelu, uzajamno djeluje s imunološkim sustavom te izaziva simptome bolesti, kao i utječe li postojeće liječenje ACE inhibitorima ili sartanima na prognozu bolesti COVID-19.

Klinički dokazi ne podupiru tezu o pogoršanju simptoma infekcije COVID-19 uz terapiju ACE inhibitorima ili sartanima. Navedeni lijekovi djeluju putem renin-angiotenzin-aldosteronskog sustava (RAAS). Budući da virus ulazi u ljudske stanice pomoću enzima konvertaze angiotenzina 2 (ACE 2) koji je dio renin-angiotenzin-aldosteronskog sustava, potencijalno povećanje aktivnosti virusa samo je jedna od pretpostavki. Međutim, uzajamno djelovanje virusa i RAAS sustava u tijelu je složeno te nije u potpunosti razjašnjeno.

EMA pomno prati stanje i surađuje s dionicima koordinirajući epidemiološke studije o učincima ACE inhibitora i sartana kod ljudi s bolešću COVID-19.

EMA pomaže koordinirati provođenje hitnih istraživanja te će o svim rezultatima i novostima odmah obavijestiti javnost. EMA je također upoznata s informacijama o mogućem pogoršanju bolesti COVID-19 kod primjene kortikosteroida i nesteroidnih protuupalnih lijekova, o čemu je HALMED izvijestio putem svojih internetskih stranica 18. ožujka 2020. godine. Svi pacijenti koji imaju pitanja ili nedoumice o terapiji trebaju se obratiti svom liječniku ili ljekarniku. Važno je da pacijenti ne prekidaju svoju terapiju, osim ako im je tako ne odredi njihov liječnik.

Lijekovi se trebaju propisivati i primjenjivati sukladno kliničkoj procjeni, uzimajući u obzir upozorenja i sve informacije navedene u sažetku opisa svojstava lijeka i uputi o lijeku, kao i smjernice izdane od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i drugih nadležnih tijela.

Dokazi o sigurnosti primjene lijekova kontinuirano se ocjenjuju unutar europske regulatorne mreže lijekova. Nove preporuke, savjeti i upute objavljuju se na EMA-inim i HALMED-ovim internetskim stranicama.

EMA će objavljivati sve nove informacije o ovoj temi.

Više o lijekovima

Inhibitori enzima konvertaze angiotenzina (ACE inhibitori) primjenjuju se za liječenje bolesnika s povišenim krvnim tlakom, srčanim bolestima i nekim drugim stanjima. Sadrže djelatne tvari čiji nazivi završavaju na "pril". ACE inhibitori sprječavaju nastanak angiotenzina II putem određenog enzima u tijelu. Angiotenzin II je hormon koji sužava krvne žile, što može dovesti do visokog krvnog tlaka i stvaranja dodatnog opterećenja za rad srca. Angiotenzin II također potiče otpuštanje drugih hormona koji povisuju krvni tlak.

Blokatori angiotenzinskih receptora (ARB-ovi, također poznati kao antagonisti receptora angiotenzina II ili sartani) primjenjuju se za liječenje bolesnika s povišenim krvnim tlakom i određenim bolestima bubrega, poput dijabetičke nefropatije. Ovi lijekovi blokiraju djelovanje angiotenzina II te se sprječavanjem sužavanja krvnih žila krvni tlak ne povisuje.

Kortikosteroidi, također poznati kao steroidi, protuupalni su lijekovi koji se primjenjuju kod mnogih stanja poput astme, alergijskog rinitisa, kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), Chronove bolesti, ulceroznog kolitisa i mnogih drugih. Kortikosteroidi djeluju na isti način kao i hormoni koji se otpuštaju iz nadbubrežnih žlijezda. Većinom se primjenjuju za smanjenje upale i suzbijanje reakcije imunološkog sustava.

Ibuprofen je nesteroidni protuupalni lijek koji se primjenjuje za liječenje boli i snižavanje povišene tjelesne temperature (antipiretik). Ibuprofen namijenjen za primjenu kroz usta primjenjuje se u odraslih i djece od 3 mjeseca starosti za kratkotrajno liječenje povišene tjelesne temperature i/ili boli poput glavobolje, prehlade, zubobolje i menstrualne boli (dismenoreja). Ibuprofen se također koristi za liječenje artritisa i reumatskih stanja.

[1] https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lanres/PIIS2213-2600(20)30116-8.pdf

[2] https://www.escardio.org/Councils/Council-on-Hypertension-(CHT)/News/position-statement-of-the-esc-council-on-hypertension-on-ace-inhibitors-and-ang

[3] https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2020/03/17/08/59/hfsa-acc-aha-statement-addresses-concerns-re-using-raas-antagonists-in-covid-19

Na vrh stranicePovratak