Novosti i edukacije

Obavijest o povlačenju lijeka Picato 150 mikrograma/gram gel

22.01.2020.

Tvrtka LEO Laboratories Ltd. iz Republike Irske, nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Picato 150 mikrograma/gram gel, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje svih serija navedenog lijeka do razine ljekarni.

Povlačenje se provodi sukladno Provedbenoj odluci Europske komisije od 17. siječnja 2020. godine kojom se, u skladu s člankom 20. Uredbe (EZ) br. 726/2004 Europskog parlamenta i Vijeća, privremeno obustavlja izvršenje odobrenja za stavljanje u promet lijeka Picato (ingenol mebutat).

U Republici Hrvatskoj nisu odobreni drugi lijekovi s djelatnom tvari ingenol mebutat, stoga upućujemo sve korisnike lijeka Picato 150 mikrograma/gram gel da se obrate svom liječniku vezano uz nastavak terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak