Novosti i edukacije

Agencija za lijekove i medicinske proizvode odobrila (registrirala) je cjepivo protiv pandemijske gripe, Focetria

24.11.2009.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske odobrila je 23. studenoga 2009. godine cjepivo protiv pandemijske gripe (gripa A/H1N1), Focetria, proizvođača Novartis Vaccines and Diagnostics S.r.l., Italija.
Nositelj odobrenja za Republiku Hrvatsku je Imunološki zavod d.d., Rockefellerova 2, Zagreb.

Focetria je cjepivo koje se primjenjuje za sprečavanje pandemijske gripe.

Agencija Republike Hrvatske odobrila je cjepivo Focetriu nakon što je stručnom ocjenom opsežne dokumentacije o cjepivu utvrdila da je cjepivo odgovarajuće kakvoće, djelotvorno i sigurno za primjenu. Dokumentacija o cjepivu sadržava podatke o farmaceutskoj kakvoći cjepiva, provedenim nekliničkim ispitivanjima na životinjama te kliničkim ispitivanjima na ljudima.
Cjepivo Focetria centraliziranim postupkom za sve zemlje članice Europske unije odobrila je Europska agencija za lijekove (European Medicines Agency) te će se hrvatski građani cijepiti jednakim cjepivom kao i građani Europske unije.

Kakvoća cjepiva potvrđena je kroz postupak odobravanja istog, a dodatno se provjerava i potvrđuje neposredno prije distribucije na tržište.
Kakvoća cjepiva s kojim će se hrvatski građani cijepiti također je detaljno provjerena od strane ovlaštenog laboratorija Europske unije s kojim hrvatska Agencija surađuje kroz OMCL mrežu (Official Medicines Control Laboratories Network).

Povratak