Novosti i edukacije

U Zagrebu održana radionica posvećena borbi protiv krivotvorenih lijekova

05.12.2012.

U Zagrebu je, u hotelu Dubrovnik, od 3. do 5. prosinca 2012. godine održana radionica na kojoj su sudjelovali predstavnici regulatornih tijela za lijekove te policije i carine. Organizator radionice je Europsko ravnateljstvo za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe (EDQM), a domaćin Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Radionica je okupila predstavnike iz Hrvatske, Belgije, Nizozemske, Italije, Francuske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Makedonije te predstavnike iz Europskog ravnateljstva za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe (EDQM).

Cilj ove radionice je predstavnicima regulatornih tijela za lijekove, policije i carine pružiti korisna znanja za što uspješniju borbu protiv trgovine krivotvorenim lijekovima. Tijekom svečanog otvaranja, sudionicima se pozdravnim riječima obratila ravnateljica HALMED-a, dr. sc. Viola Macolić Šarinić, dr. med., specijalist kliničke farmakologije i toksikologije, te je istaknula važnost međunarodne i međuinstitucionalne suradnje u rješavanju rastućeg globalnog problema krivotvorenja lijekova.

U razvijenim zemljama svijeta najveću opasnost za prodaju krivotvorenih lijekova predstavlja Internet, koji krivotvoriteljima omogućuje pristup milijunima korisnika. Danas na Internetu postoji veliko ilegalno tržište krivotvorenih proizvoda koji mogu biti opasni po život i zdravlje korisnika. Procijenjeno je da je više od 50 posto lijekova koji se oglašavaju putem Interneta krivotvoreno. Stoga, u cilju zaštite korisnika, hrvatsko zakonodavstvo ne dozvoljava kupnju lijekova Internetom već je lijekove dozvoljeno kupovati isključivo u ovlaštenim maloprodajama.

U legalnoj distribucijskoj mreži u Hrvatskoj do sada nije zabilježen niti jedan slučaj pojave krivotvorenog lijeka jer svi lijekovi prije dolaska u ovlaštena prodajna mjesta moraju prethodno proći obveznu provjeru kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti pri HALMED-u.

Povratak